Peter Gudmundson, KTH:s rektor hälsade vetenskapsmannen Stephen Hawking välkommen till KTH. (Foto: Håkan Lindgren)

Hawking presenterar nya idéer kring svarta hål

Publicerad 2015-08-24

Världseliten inom teoretisk fysik som samlats på KTH för att knäcka gåtan om de svarta hålens beskaffenhet fick på tisdagen nya, spännande tankar att begrunda - när vetenskapsmannen Stephen Hawking presenterade sina senaste idéer.

Det konferensdeltagarna ska diskutera vidare, förutom de nya idéerna, under den sex dagar långa konferensen är  bland annat om gravitationell singularitet existerar i svarta hål, och vilken betydelse Hawkingstrålning kan ha för dem.

– Det är en stor ära att ha så många framstående forskare här på KTH och särskilt professor Hawking, sade KTH:s rektor Peter Gudmundson, som hälsade konferensensdeltagarna välkomna.

Peter Gudmundson sade också att han själv inte var någon specialist på svarta hål, men att det under veckan säkert skulle levereras en rad såväl vackra som viktiga teorier och ekvationer som för vetenskapen framåt.

När Stephen Hawking anlände till KTH på måndagen var det med ett mottagande värdigt en rockstjärna. Människor hade samlats och mobilerna klickade oavbrutet. En av dem som inte kunde motstå chansen att få en glimt av den världsberömda vetenskapsmannen var Jacob Cederlund, som just börjat studera elektroteknik på KTH.

– Jag skippade mattelektionen och rusade hit. Det är verkligen stort.

På vilket sätt?

–Stephen Hawking är den smartaste, nu levande människan som finns. Att allting han gör– vetenskapliga idéer och teorier – skapas enbart i hans huvud gör det ännu häftigare.

För KTH:s del kantas hösten av en rad händelser med just rymden i fokus. Bland annat kommer över 100 av världens astronauter hit i slutet av september liksom att kosmologen och MIT-professorn i fysik Max Tegmark , i november tar emot KTH:s Stora pris.

Text: Jill Klackenberg

Läs mer om Hawkings nya ideer i KTH:s internationella nyhetsblogg   och dito webb

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2015-08-24