Till innehåll på sidan
Göran Finnveden blev engagerad i miljöfrågan vid folkomröstningen om kärnkraften 1980. (Foto: Håkan Lindgren)

Klimatsmart teknik löser inte allt

Publicerad 2018-09-07

Det är bråttom att få fram långsiktiga lösningar på klimatförändringarna, enligt Göran Finnveden. Som vicerektor för hållbar utveckling på KTH vet han att forskningen sällan omsätts i praktiska lösningar så snabbt.

– Visst är det frustrerande att det går långsamt, men det är så det är. Det finns en övertro på att det är just nya tekniska lösningar som är svaret på alla problem. Det handlar också om att fasa ut det som är dåligt, och det tar tid. Stålindustrin bygger till exempel inte fabriker varje år.

Göran Finnveden ger i en intervju i KTH:s personaltidning Campi  sin syn på sommarens väder, att det ska kosta att skada miljön och vad man ska göra åt den galopperande utvecklingen. 

– Klimatförändringarna ökar ju sannolikheten för extremväderhändelser, men jag vet inte om det här var det i ett längre perspektiv. Men visst kommer det fortsätta bli varmare.

Trots att Göran Finnveden idag ofta hamnar högt på listor över Sveriges miljömäktigaste var det slumpen som ledde honom till att fördjupa sig i miljön och hållbar utveckling. 

Han berättar också om hur KTH, genom sin utbildning, påverkat bland annat Kinas omställning till ett mer hållbart samhälle.

– Jag gillar att vi utbildar kommande generation som ska ställa om till ett hållbart samhälle. Och KTH är en häftig institution som redan har utbildat så mycket folk. Jag stöter på folk i alla delar av världen som har studerat på KTH. I Shanghai har jag träffat kinesiska KTH-alumni som jobbar med miljöfrågor i sitt land.

Text: Jill Klackenberg

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2018-09-07