Till innehåll på sidan

Stort intresse för KTH i Rwanda

– Rwanda har en ung befolkning som vill göra väldigt mycket, säger Sebastiaan Meijer, som deltog i KTH:s delegation tillsammans med Peter Nilsson och Gunaratna Kuttuva Rajarao.
Publicerad 2023-04-28

I slutet av mars besökte en delegation från KTH med rektor i spetsen flera lärosäten i Rwanda, bland annat University of Rwanda i Kigali. Från CBH-skolan deltog professor Peter Nilsson, professor Sebastiaan Meijer och forskare Gunaratna Kuttuva Rajarao. 

Syftet med resan var att delta i en jubileumskonferens för det 20-åriga forskningssamarbetet mellan Rwanda och Sverige – och att öppna dörren för nya samarbeten. Därför arrangerade KTH en workshop i två dagar, som lockade ett hundratal deltagare. En av dagarna hölls workshoppen hos Norrsken, som är ett nav för entreprenörer i Kigali.

– Eventet var en stor satsning från KTH och glädjande nog hade vi ett stort antal deltagare inom olika områden från lärosäten, myndigheter och start-ups, säger Tina Murray, internationell strateg på KTH.

Satsar på innovation och entreprenörskap

Med på resan fanns medarbetare från bland annat KTH Innovation och KTH Global Development Hub (GDH). Tina berättar att innovation och entreprenörskap är områden som Rwanda vill fokusera på. 

– Vi hade därför ett omfattande pass om innovation och start-ups. Ett av Rwandas mål är att etablera Kigali som en innovationshubb och där kan KTH Innovation spela en viktig roll. Men vår ambition är att även identifiera andra möjliga samarbeten inom olika områden, säger Tina Murray.

Fler ämnen som diskuterades var till exempel etik, kvalitetsarbete när det gäller forskarutbildning och hälsa. Sebastiaan Meijer och Peter Nilsson från CBH-skolan höll en föreläsning om hur innovativa idéer skapas ur kriser, som till exempel pandemin.

– Visst kan vi hjälpa dem, men de kan också hjälpa oss! Rwanda har en ung befolkning som vill göra väldigt mycket. Det är stort fokus på teknisk utveckling och universitetet verkar kapabelt. De är duktiga på att göra mycket med relativt begränsade resurser, säger Sebastiaan.

Varken Sebastiaan eller Peter hade besökt Rwanda, eller Afrika, tidigare. Båda blev positivt överraskade:

– Jag tror att det finns förutsättningar för våra universitet att ha en väldigt positiv utveckling tillsammans, säger Peter.

Hållbar vattenförsörjning

Gunaratna Kuttuva Rajarao, forskare och lärare på KTH, föreläste om hållbar vattenförsörjning. Det här var det tredje besöket i Rwanda för Guna. Hon driver ett forskningsprojekt tillsammans med University of Rwanda och Lunds universitet.

Projektet finansieras av Sida och handlar om att utveckla vattenreningsprocesser. I de tusen kullarnas land, som Rwanda också kallas, händer det att kraftig nederbörd leder till livsfarliga översvämningar och jordskred.

– Nu väntar vi på att de ekonomiska frågorna ska bli lösta så att vi kan påbörja fältarbetet och fortsätta med doktorandstudierna. I höst hoppas jag också att vi har våra två forskare från Rwanda med oss ​​i Stockholm, säger Guna.

I fem dagar varade resan, som även innehöll ett besök på Kigali Genocide Memorial, där kvarlevorna efter 250 000 offer för folkmordet i Rwanda 1994 finns begravda.

– Av alla resor jag gjort är det här den resa som berört mig allra mest, säger Tina Murray.

Text: Leena Höijer

Läs mer om KTH Innovation

Läs mer om Global Development Hub

Innehållsansvarig:webmaster@cbh.kth.se
Tillhör: Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)
Senast ändrad: 2023-04-28