Till innehåll på sidan

Forskare utförde unik datasimulering

Publicerad 2022-12-21

En av de största datasimulationerna som gjorts utfördes för några veckor sedan av forskare på KTH. Testet är unikt eftersom forskargruppen är den enda i Sverige som fått tillgång till Europas nya superdator LUMI.

 – Det var ett unikt event på många sätt eftersom forskargruppen även testat maskinen innan den kom i produktion och om en sådan simulation ska ske igen krävs förhandlingar, säger Niclas Jansson, forskare på Parallelldatorcentrum (PDC) vid KTH som tillsammans med sin kollega Martin Karp utförde simuleringen.

I simulationen ville forskarna på KTH testa program för luftflöden kring till exempel flygplan och bilar, något som påverkar energianvändningen när man bygger och designar vingar och bilar. Målet har varit att testa själva simuleringen och hur mycket datakraft som kan användas vid ett och samma tillfälle.

Under simuleringen fick dataforskarna tillgång till LUMI under ett 12-timmars skift i en så kallad Hero-simulation som motsvarar 2 miljoner datorer samtidigt. I simulationen testade forskarna superdatorns kapacitet och kom fram till att 80 procent av LUMI användes till 80 procent av dess kapacitet.

– Det är en framstående kapacitet och det är väldigt sällan man ser det, säger Stefano Markidis, lektor i beräkningsvetenskap och beräkningssystem.

Samverkan mellan flera olika aktörer 

Den nya superdatorn LUMI är unik på många sätt eftersom de superdatorer som finns i Sverige är små i jämförelse med de som finns i dominerande länder som USA, Kina och Japan. LUMI Europa har byggts av ett konsortium och är den tredje största superdatorn i världen.

Simulationerna är en fruktbar samverkan mellan flera olika aktörer och skolor på KTH, Avdelningen för beräkningsvetenskap och beräkningsteknik (CST) på EECS, Institutionen för Teknisk Mekanik på SCI och Paralleldatorcentrum (PDC) på EECS.

– Det här visar att forskargruppen på KTH är i fronten nåde när det gäller simulationer och kring den här typen av forskning, säger Stefano Markidis.

Relaterade nyheter

Forskare utförde unik datasimulering

En av de största datasimulationerna som gjorts utfördes för några veckor sedan av forskare på KTH. Testet är unikt eftersom forskargruppen är den enda i Sverige som fått tillgång till Europas nya supe...

Läs artikeln
Stefan Neumann KTH

Att förstå det obegripliga i AI gjorde Stefan till vinnare

Forskning om att förstå den oförklarliga anledningen till att AI fungerar så bra gav Stefan Neumann Heinz Zemanek Award. Priset delas ut vartannat år för utmärkta examensarbeten inom området informati...

Läs artikeln
OrderMatters illustration

KTH-forskare bakom genombrott som kan halvera datahallarnas energiförbrukning

Forskare vid KTH har funnit ett sätt att bättre ta tillvara kraften hos världens internetservrar. Genom att samordna datatrafiken har de lyckats höja hastigheten i både beräkningar och dataöverföring....

Läs artikeln