Till innehåll på sidan

Swedish Microwave Days bjuder på unika möjligheter

Bild på Oskar Zetterströ, Oscar Quevedo Teruel och Pilar Castillo Tapia
Publicerad 2023-03-08

Konferensen Swedish Microwave Days kommer att vara ett utmärkt tillfälle för alla intresserade att lära sig mer om de senaste framstegen inom mikrovågs-, millimetervågs-, THz- eller antennteknik. Professor Oscar Quevedo-Teruel ser fram emot nätverksmöjligheter mellan akademin och mikrovågs- och antennindustrin.

Vilken typ av utställning från branschen kommer att äga rum?

Swedish Microwave Days 2023

23–25 maj

KTH Kista, Kistagången 16

– Vi har hittills 19 anmälda företag, inklusive företag som Ericsson, SAAB, TMYTEK, COMSOL, Sony, MVG, Huawei och många fler. Varje bransch kommer att ställa ut sina produkter inom mikrovågs- eller antennteknik. Till exempel kommer företag som COMSOL att presentera sin simuleringsprogramvara, MVG kommer att presentera sina produkter för att mäta antenner och TMYTEK kommer att presentera sina antennprodukter i millimetervågsregimen. Utöver utställningsområdet kommer vi att ha två industriverkstäder, en från COMSOL och en från Cadence.

Kan du nämna några inbjudna talare?

– Vi kommer att ha två akademiska och fyra industriella keynote talare. En bekräftad talare är Bo Göransson från Ericsson. Han kommer att hålla den första keynoten om antennsystem för framtida 6G-kommunikation. En annan bekräftad talare är Professor Jay Guo från University of Technology Sydney, som kommer att diskutera ett nytt pygidium i flerstråleantenner.

Hur många besökare har anmält sig?

– Vi håller på att slutföra registreringen, men med tanke på mängden vetenskapliga bidrag, cirka 130 stycken, räknar vi med mellan 200 och 300 deltagare.

Nytt nätverk för en kick-start i karriären

ECAP, en nyligen startad arbetsgrupp som främjar människor i de tidiga stadierna av sin karriär inom antenner och elektromagnetisk vågutbredning kommer att stå värd för flera evenemang under mikrovågsdagarna. Oskar Zetterström, är medlem i arbetsgruppen och är ansvarig för evenemangen under de Svenska mikrovågsdagarna.

– Just nu fokuserar vi hårt på att rekrytera nya medlemmar och huvudmålet för vår närvaro på Swedish Microwave Days är att annonsera vårt arbete och göra människor medvetna om att vi finns. Vi hoppas att folk kommer att lägga märke till oss och registrera sig som medlemmar genom att anordna flera aktiviteter under konferensen, inklusive ett rekryteringsevenemang och två tekniska workshops. Av särskild vikt är att vi når unga i branschen eftersom vi redan har en stor medlemsbas från den akademiska världen. Den här upplagan av Swedish Microwave Days gör det möjligt för oss att göra det eftersom vi har en stark närvaro av olika företag på konferensen, säger Zetterström.

Det kommer också att hållas en workshop från Women in Antennas och Microwave Engineering för att diskutera oro och idéer för att stärka kvinnors närvaro inom området, ledd av Pilar Castillo Tapia. 

– Denna workshop syftar till att stärka kopplingen mellan kvinnliga antenn- och mikrovågsingenjörer som arbetar i Sverige. Vi kommer att ha flera föredrag om kvinnor med olika bakgrunder under seminariet. De kommer att ge sin vision om den faktiska situationen för kvinnor som arbetar inom detta traditionellt mansdominerande område. Efter det kommer vi att bjuda in alla deltagare till en öppen diskussion för att diskutera dessa och andra ämnen. Och att lyssna på möjliga lösningar för att öka kvinnors närvaro i vårt samhälle, både i akademin och industrin, avslutar Castillo Tapia.

Text: Alexandra Leyton

Swedish Microwave Days hemsida

Relaterade nyheter

Bild på Oskar Zetterströ, Oscar Quevedo Teruel och Pilar Castillo Tapia

Swedish Microwave Days bjuder på unika möjligheter

Konferensen Swedish Microwave Days kommer att vara ett utmärkt tillfälle för alla intresserade att lära sig mer om de senaste framstegen inom mikrovågs-, millimetervågs-, THz- eller antennteknik. Prof...

Läs artikeln

Belönades för bästa bidrag

Framtida kommunikationssystem är beroende av antenner som är både riktade och styrbara för att kompensera för vägförlust. Ett lyft i detta arbete görs av doktoranden Pilar Castillo Tapia vinnare av pr...

Läs artikeln