Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 37

 • ”Satsar på enhetscheferna”

  Fortsätt satsa på enhetschefernas ledarskap, förbättra intranätet och utveckla mötesaktiviteterna. På ITM-skolan gav enkäten om internkommunikation ett kvitto på att arbetet är på väg åt rätt håll.

 • ITM-skolan satsar på ledarskap

  Att utveckla ledarskapet på alla nivåer ser ledningen för ITM-skolan som ett sätt att möta stressen bland medarbetarna och därigenom förbättra arbetsmiljön. – När man har så här engagerade medarbetare är det bra om det finns en chef som ser det, säger Karin Kroon, personalansvarig på ITM-skolan.

 • ”Garantera studenterna bra mattelärare”

  Matteundervisningen har tagit flera steg framåt senaste året. Men fortfarande saknas några viktiga delar. Exempelvis en kvalitetssäkring av den pedagogiska kompetensen hos mattelärare i årkurs 1. Det menar fyra utbildningsansvariga på ITM-skolan.

 • "Svårt skapa informella ytor på digitala konferenser"

  Digitala akademiska konferenser har svårt att få till arenor för nätverkande och idéutbyten. Arnold Pears på Lärande delar med sig av sin erfarenhet av konferenser online.

 • Administration av EU‐projekt

  Det här är en processbeskrivning för hur FP7 EU‐projekt inom forskning (partnerskap) ska administreras på ITM-skolan. Den vänder sig till dig som är projektledare eller administratör.

 • Din profilsida och personallistor

  Profilsidorna är bland KTH:s mest besökta sidor. Profilsidan är din plats att beskriva dig själv och ditt arbete, både för utomstående och för anställda på KTH. Profilsidan är även kopplad till personallistan för din enhet, så att utomstående enkelt kan hitta dig.

 • Så blir det på KTH i höst

  Alla campus kommer att öppla för campusförlagd utbildning till hösten. Med start den 1 augusti kommer byggnader gradvis att öppna upp för studenter igen.

 • Nytt centrum för edge computing - TECoSA

  Hej, Martin Törngren som den 26 mars förbereder invigningen av det nya kompetenscentret TECoSA.

 • Seminarier som ska förändra industrin

  I höst startar en seminarieserie som ska ta sig an ämnen inom industriell och samhällelig transformation och hållbarhet. Med allt från inspirationstalare till mer fokuserade föredrag från både externa och interna talare, hoppas arrangörerna på spännande möten.

 • Istidsvandring blir digital

  Om skoleleverna inte kan ta sig till istidsvandringen får istidsvandringen komma till klassrummen. På kort tid har Naturens Hus gjort om en utomhusupplevelse till en digital vandring.

 • ITM definierar ”digital spetskompetens” åt regeringen

  Bristen på digitala specialister hämmar innovation och tillväxt i Sverige, konstaterar OECD. Behovet är stort och förväntas öka under de kommande åren när digitaliseringen och ny teknik utvecklas. KTH och forskare från ITM är med i arbetet att möta behovet.

 • ”Learning glass” lyfter distansundervisningen

  I en studio på KTH laborerar man med videoinspelningar där föredragshållaren kan anteckna på en glasskiva. Med en air av magi lyfter ”Learning glass” distansundervisningen till nya höjder.

 • Frauke Urban vid INDEK är en av ”Climate Champions” för Startup Climate Action

  Tiden är på väg att rinna ut och vi måste agera snabbt och kraftfullt för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5° C. Startup Climate Action har ett tillvägagångssätt som drivs av utmaningar och fokuserar på FN:s hållbarhetsmål nummer 13 – Climate Action. Utgångspunkten är 13 klimatutmaningar, ”Climate Challenges”, som presenteras av 13 svenska ”Climate Champions”.

 • ITM:s ledningsblogg med Pär Jönsson

  Bergsskolan firar 200 år med konferens. Vice skolchef Pär Jönsson slår ett slag för denna jubileumskonferens i juni, som arrangeras av Institutionen för materialvetenskap tillsammans med KTH:s materialplattform. Anmäl dig och läs mer om eventet i Pärs blogginlägg.

 • Tillgängligt webbinnehåll på ITM

  Först kom GDPR, nu kommer Lagen om tillgänglighet i digital offentlig service. Den berör varenda kotte som har en profilsida på KTH. Är du dessutom lärare, studievägledare eller chef finns det fler saker som du behöver känna till.

 • "Att kunna presentera sin forskning öppnar dörrar"

  Hur får du folk att lyssna när du förklarar ditt forskningsområde? Och hur får du dem att förstå? Anders Salman och hans kollega Pontus Ströbaek är inbjudna till KTH för att coacha forskare till att vässa sina färdigheter i att presentera sin forskning. Vi frågade Anders Sahlman vad vi kan förvänta oss av eventet den 19 november.

 • En JML-nybörjares spaning

  Jämställdhet på arbetsplatsen handlar inte bara om andelen kvinnor och män eller rättvisa löner. Det handlar även om det som sitter i väggarna - kulturen. Ulrika Georgsson, kommunikatör på ITM och ny i JML-gruppen, reflekterar i sin krönika om jämställdhet och mångfald.

 • ITM ska bidra till bättre KTH-ranking

  Hur kan ITM bidra till att förbättra KTH:s position i rankningssystemen för internationella universitet? Det är precis vad Hatef Madani, impactansvarig på ITM försöker ta reda på.

 • Denise McCluskey ska ratta IRIS-projektet

  Hej Denise McCluskey, som är ny projektledare i det skolövergripande projektet IRIS (Research Initiative on Sustainable Industry and Society). Berätta om IRIS, vad är det?

 • Många väljer att tiga

  I Sverige är vi ofta dåliga på att säga vad vi tycker. Rädda för konflikter går vi hellre och smågnäller utan att säga rakt ut det vi ser. Men om vi tränar på att ge och ta feedback kan vi kanske få mer jämställda och inkluderande arbetsplatser. Ulrika Georgsson, funderar på det i sin krönika.

 • ”Det var en gång när jag var som luft…”

  Att inte synas i ett rum och att inte förstå språket kan ge känslor av utanförskap. Vad händer med oss när vi inte förstår? Ulrika Georgsson, med i en av ITM-skolans JML-grupper tänker tillbaks på stunder hon helst vill glömma.

 • Mötesidolerna i mitt liv

  Meningslösa möten finns det gott om. De där du undrar varför du är inbjuden, möten som du inte förstår syftet med eller där alla plötsligt får tekniska problem och försvinner. Eller ännu värre, möten där du är inbjuden, men inte syns eller hörs. Men det finns de som vet hur man gör möten riktigt givande, Ulrika Georgsson minns sina favoriter.

 • Skolorna får eget stöd för digital undervisning

  Nu ska alla skolor erbjuda lärarna hjälp i att göra utbildningen digital. Andreas Alm Arvidsson leder projektet Lokalt stöd med målsättningen att KTH lika bra ska stötta fysisk som digital undervisning och examination.

 • Skyddsombud på ITM-skolan

  Skyddsombudet har laglig rätt att vara med och samverka vid planering och förändringar inom arbetsmiljön. De företräder arbetstagarna, verkar för en god arbetsmiljö och påpekar brister i arbetsmiljön inom sitt skyddsområde.

 • När omgivningen inte matchar dina förutsättningar

  Året är 2019 och Ulrika Georgsson är i full färd med att möta den nya lagen om digital tillgänglighet. Hon läser på om lagens alla delar och lär ut hur KTH:s webbredaktörer ska skapa innehåll, när hon plötsligt går in i väggen. Hon blir en av dem i behov av anpassningarna som görs med funktionshindrade i åtanke, och får en tankeställare.

 • Vad gör egentligen JML-grupperna?

  Det sjuder av idéer till sådant som kan göra ITM mer jämställt och inkluderande. Under JML-gruppernas senaste workshop presenterades planer för det kommande året. Swedish Fika, förändring av möteskultur och granskade rekryteringsprocesser är sådant som är på tapeten.

 • Chang Su gör fjärrvärme mer hållbart

  Chang Sus IRIS-relaterade forskning som ska göra fjärrvärmesektorn CO2-fri har fått finansiering från Energimyndigheten.

 • KTH i stålrevolution

  När FN:s klimatmöte samlade världens ledare i New York i höstas stod Sverige för två av snackisarna: Greta och ”HYBRIT” – ett initiativ drivet av SSAB, Vattenfall och LKAB som ska göra ståltillverkningen fossilfri och rejält dra ned CO2-utsläppen i Sverige. KTH spelar en viktig roll i det som kallats en revolution inom ståltillverkningen.

 • ”Digitaliseringen måste drivas av lärare”

  En pandemi blev det som fick de flesta av oss att verkligen ta oss an digitala verktyg. För många av landets lärare blev det ett måste för att kunna bedriva distansundervisning. Men vart leder den digitala putten framåt för lärandet, hur kommer det se ut i framtiden? Vilka innovationer väntar runt hörnet? Vi ringde upp (på Zoom förstås) Stefan Hrastinski på Digitalt lärande, för en framtidsspaning.

 • Årsbrev om ITM-skolan

  Vi är stolta över alla fantastiska prestationer som våra kollegor på ITM-skolan gör! Så vi samlade några av projekten och personerna från 2020 i ett externt nyhetsbrev.

 • Machofällan drabbar inte bara män

  När var du genuint intresserad av en kollegas idéer? Och kan du vara dig själv på jobbet? Kanske märkliga frågor, men helt avgörande för om du ska trivas och prestera på jobbet.

 • De självkörande skogsmaskinerna är här

  Forskare och studenter från KTH har varit med i utvecklingen av en ny autonom skogsmaskin som hämtar virke i skogen. KTH:arna har både utvecklat mjukvaran i den prototyp vid namn XT28 som precis demonstreras i verkligheten och tagit fram en mindre modell för test- och utvecklingsprojekt. Självkörande skogsmaskiner är både effektivare än klassiska arbetsfordon och reducerar mängden markskador.

 • Två projekt från KTH Södertälje på IVA:s 100-lista

  När IVA presenterar sin årliga 100-lista finns två forskningsprojekt från KTH Södertälje med. I år är temat krisberedskap och Magnus Wiktorssons arbete med produktionslogistik har lösningar för att svensk industri ska stå stadigare vid yttre kriser i framtiden.

 • Hållbarhetsmålen hårt drabbade av pandemin

  Det är inte bara människor som har drabbats av covid-19, det har även arbetet med FN:s hållbarhetsmål. Men enligt en ny studie finns det just nu tillfälle att ställa om till ett mer hållbart samhälle. "Vi måste rita om planerna för hur vi kan nå målen – och göra det nu", säger forskaren Dilip Khatiwada.

 • ”En jämställd ingenjör är en bättre ingenjör”

  Kan man bli bäst i jämställdhet och på så sätt leverera bättre ingenjörer? Det tror Martin Edin Grimheden, prefekt på institutionen för Maskinkonstruktion, vars uppdrag är att genom utbildning få fler att inse samma sak.

 • "De hör inte hit"

  Alla har vi nog fördomar, hur mycket vi än försöker gnugga bort dem. Det som betyder något är vad vi gör med dem. Ulrika Georgsson, kommunikatör på Skolan för industriell teknik och management (ITM), tror att kunskap och vilja räcker långt – och att erkänna att vi ibland tänker fula tankar.

 • Webbredaktörer på ITM

  Skolans externa webbsida sköts av kommunikationsstaben, främst av skolans utsedda webbansvarige. Varje institution och centrum har också sin egna webbplats som editeras av redaktörer ute i verksamheten.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22