Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 18
-
Viktigt genombrott inom proteinforskning
Ett flertal vetenskapliga rapporter har visat att man inte kan använda RNA-nivåer för att förutsäga hur många proteiner som tillverkas i en cell. Nu har forskare vid KTH bevisat motsatsen, ett arbete som blottlägger en viktig länk mellan RNA-molekyler och proteiner.
-
KTH-forskningen som fick störst genomslag
Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.
-
De kartlägger multipel skleros
Behovet av en större förståelse av autoimmuna sjukdomar som exempelvis multipel skleros är stor. Det är därför som forskare från KTH, verksamma inom ramen för SciLifeLab, forskat om proteiner kopplade till just sjukdomen multipel skleros. Forskarna har identifierat en grupp proteiner som kan visa sig spela en avgörande roll för hur allvarlig multipel skleros-diagnosen blir för patienten och hur snabbt sjukdomen utvecklar sig.
-
Kartläggning av proteiner ger svindel
Lukas Käll är en av de forskare som använder sig av databasen över människans proteiner Human Protein Atlas, HPA. Genom databearbetning av svindlande stora mängder proteiner letar han mönster för att lättare kunna skilja celler från friska respektive sjuka människor.
-
KTH-forskningen som fick störst genomslag
Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.
-
Forskningsgenombrottet runt terpener
Vetenskapsrådet utvärderade Per-Olof Syréns forskning och kom fram till att den har stor potential för framtiden. Således fick han finansiering för att tillsammans med Mathias Uhlén bygga upp en ny forskningsgrupp på KTH runt sina och forskarkollegan professor Bernhard Hauers resultat. Vad Per-Olof Syrén kommit fram till? Han har studerat naturens sätt tillverka terpenmolekyler, och genom detta fått en förståelse för hur denna byggsten kan användas i helt nya former av läkemedel mot virus, bakterier och cancer.
-
Mathias Uhlén hedersdoktor på Chalmers
I lördags var det dags för Chalmers årliga doktorspromotion i Göteborgs konserthus. Bland hedersdoktorerna märks Mathias Uhlén, professor i bioteknik vid KTH.
-
De slåss mot obotlig och sällsynt muskelsjukdom
Varje år drabbas inte särskilt många människor av Duchennes muskeldystrofi, men de som olyckligtvis ändå får sjukdomen går en jobbig framtid till mötes. Muskelvävnader i kroppen bryts sakta men säkert ner vilket så småningom leder till minskad rörelseförmåga och ett liv i rullstol, andningsproblem, hjärtsvikt och till slut en för tidig död. Nu har forskare förhoppningsvis kommit ett stegnärmare nya behandlingsmetoder.
-
Från proteiner till promotion
Du har allt en hög panna du, konstaterar hattmakaren Mark Eriksson, när han mäter stjärnforskaren Mathias Uhléns skalle. - Jo, det ryms ju en del härinne, svarar Uhlén, som gör sig redo för sitt uppdrag som promotor vid KTH:s promotion.
-
Ny direktör för SciLifeLab
KTH-professorn Mathias Uhlén lämnar över rodret för SciLifeLab till Olli Kallioniemi, som blir ny direktör den 1 juli.
-
Kartläggning av proteiner ger svindel
Lukas Käll är en av de forskare som använder sig av databasen över människans proteiner Human Protein Atlas, HPA. Genom databearbetning av svindlande stora mängder proteiner letar han mönster för att lättare kunna skilja celler från friska respektive sjuka människor.
-
Nu lanseras kartan över människans proteiner
Efter 11 år av omfattande forskningsinsatser lanseras idag en vävnadsbaserad karta i form av en interaktiv databas som visar vilka och var proteinerna, livets byggstenar, är uttryckta i olika delar av kroppen hos människan. Databasen, som kallas The Human Protein Atlas, är baserad på 13 miljoner bilder och visar lokaliseringen av människans proteiner i samtliga större vävander och organ.
- Superkommunikatör och miljömäktig på KTH
-
Nytt center utvecklar framtidens läkemedel
Vid årsskiftet etableras ett nytt center för proteinforskning i Sverige. KTH är ett av tre lärosäten som ingår i Wallenberg Centre for Protein Research (WCPR). Målet är att utveckla framtidens målstyrda bioläkemedel.
-
90 miljoner till KTH-forskning
Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt till rätt pris. Så lyder utmaningen som KTH:s professor Mathias Uhlén och hans forskarteam fått 90 miljoner kronor från Familjen Erling-Perssons stiftelse för att anta.
-
Den första stora vävnadsanalysen av människans proteiner
I november 2014 släpptes så den fullständiga versionen av proteinatlasen. Nu kommer den första riktigt stora analysen baserad på kartläggningen, ett arbete som precis publicerats i Science. Analysen har möjliggjort en enkel och detaljerad bild av de proteiner som är kopplade till cancer, hur många proteiner som befinner sig i blodomloppet och en kartläggning av alla läkemedel som finns på marknaden. Samt mycket mer...
-
Överlevnad i cancer kopplas till proteinnivåer
Nu lanserar forskare, bland annat från KTH, en stor kartläggning över vilka proteiner och gener som är involverade i 17 av de vanligaste cancerformerna. Kartläggningen bygger på en omfattande mängd data från 8 000 patienter och superdatorer har använts i analysen. Syftet med forskningsarbetet är bland annat att det ska leda fram till nya sätt att behandla cancer.
-
"Det är kroppens motsvarighet till det periodiska systemet"
I samband med att Human Protein Atlas (HPA) firar tjugo år tog vi oss en pratstund med KTH-professorn Mathias Uhlén. Han berättar om en spännande resa; skapandet av en stor öppen databas som hjälper forskare till bättre förståelse för den mänskliga biologin men också att utveckla precisionsläkemedel. Varje månad används HPA av 300 000 forskare vilket bland annat genererar 30 vetenskapliga citeringar - per dag.