Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 16

  • Så här tänker framtidens arkitekter

    Fram till och med fredag den andra juni pågår examensarbetsdagarna (Diploma Days) för KTH:s arkitekturstudenter. Nya spännande visioner och idéer om morgondagens hus och städer presenteras. Till exempel världens kanske minsta galleri och helt nya typer av kolonistugor.

  • Lär dig matte med teater

    Nu provar KTH-lärare nya grepp. Med hjälp av ljus, ljud, skådespelare och konstnärer i KTH:s reaktorhall undervisar Dilian Gurov elever i matematik. Tanken är att provocera, utmana andra lärare att tänka i nya riktningar och få eleverna att uppleva lektionerna och minnas materialet bättre.

  • KTH-företag bland Sveriges hetaste bolag

    33 av de hetaste unga teknikföretagen i Sverige presenterades av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik på Berns salonger i Stockholm igår. Sex av företagen har på olika sätt en stark koppling till KTH. Endera som forskningsavknoppningar och innovationer med KTH-bakgrund, eller företag baserade på produkter eller tjänster från ingenjörer med KTH-studier i bagaget.

  • KTH-forskare invald i Kungliga Musikaliska Akademien

    Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som forskare, operasångare och tonsättare - lade tidigare i år fram sin doktorsavhandling vid KTH. Nu väljs han in som ledamot i den akademi som instiftades av kung Gustav III redan år 1771.

  • Framtidens musikinstrument är här

    Ett traditionellt musikinstrument används genom att delar av kroppen, som munnen eller händerna, knäpper, trycker, blåser eller slår på det. KTH-forskaren Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som operasångare och tonsättare - låter istället hela kroppen jobba tillsammans med de interaktiva instrument som han och hans team uppfunnit. Nu presenteras de för omvärlden när Carl Unander-Scharin lägger fram sin doktorsavhandling vid KTH. En disputation som kombineras med en konsert där instrumenten får ta plats i rampljuset.

  • Ökar nätbutikernas intäkter upp till 30 procent

    Uppstartsföretaget Findify med en bakgrund från KTH har redan hunnit med att få innovationspriser och skaffa sig ett antal kunder. Anledningen är Findifys teknik som hjälper kunderna att hitta rätt produkter i nätbutiker, och det snabbt.

  • Sånghandsken du vill höra mer av

    Vad sägs om en sånghandske som du kan förvränga, förställa och förädla din sång med. Forskningsprojektet Extending Opera handlar om konst och teknik som möter varandra i en fruktsam symbios, och är ett samarbete mellan KTH och Operahögskolan. En av de instrument som utvecklas inom ramen för detta projekt heter "The Throat III" och har skapats för att en sångare själv ska kunna förändra sin röst.

  • Forskarna för förskolebarnen framåt

    KTH-forskare har studerat hur barn påverkas av ljud som barnen själva skapar med egna rörelser. Med hjälp av motion capture-teknik har barnens rörelser registrerats och studerats. Forskningen ska i förlängningen ge grundläggande och djupare förståelse för barns men även vuxnas förhållande till ljud. Det kan bland annat ge möjligheter till bättre stresshantering men också få dig att gå snabbare genom till exempel en tågstation.

  • Nu tar jukeboxen revansch

    Trött på den tråkiga skvalmusiken på ditt lokala fik? Snart kan den vara ett minne blott. Tre KTH-studenter har nämligen skapat musiktjänsten Blicko, en digital jukebox som fungerar utmärkt på barer och caféer.

  • De förädlar framtidens musiktjänster

    Trött på att få vilseledande tips i musiktjänster som Spotify eller Grooveshark? Snart kan det problemet vara löst. Forskare på KTH har nämligen tagit fram ett nytt sätt att beskriva och kategorisera musik som kan ligga till grund för hur framtidens musiktjänster ger låttips till lyssnarna.

  • Här visas framtiden teknik redan idag

    Nu på lördag den 15 november invigs utställningen "Forskning pågår" på Tekniska museet i Stockholm, och den handlar om hur IT i framtiden i allra högsta grad kommer att påverka vårt vardagliga liv. Bland forskningsprojekten som kommer att visas upp ingår robotar, självkörande lastbilar, demokrati-appar till mobilen, morgondagens shopping och teknik som väljer musik åt dig beroende på vilket tillstånd din kropp är i. 7 av 9 forskningsprojekt kommer från KTH.

  • Lustfylld teknikfestival inspirerade tjejer

    Under lördagens Teklafestival vimlade det av teknikintresserade unga tjejer på KTH:s kårhus. De fick prova på allt från att göra robotar med minihjärna till att spela trumma på en banan. Deltagarna sprudlade av experimentlusta och initiativtagaren Robyn var nöjd.

  • KTH värd för internationella Music Tech Fest

    Musik- och teknikfestivalen Music Tech Fest (MTF) kommer till KTH 3–9 september. Under en vecka möts världsartister, studenter, forskare, kreatörer och innovatörer. Tillsammans utforskar och skapar de nya sätt att göra och uppleva musik och teknik. Jämställdhet är genomsyrande för den mångfasetterade festivalen.

  • Spännande möten på Music Tech Fest

    Music Tech Fest på KTH förra veckan ledde till en mängd spännande möten och många nya kontakter som knöts. Totalt deltog omkring 600 personer i olika labs, hackathons, intervjuer och samtal, närmare 200 av deltagarna var från KTH.

  • Imogen Heap charmade publiken på invigningen

    Vid invigningen av Music Tech Fest på KTH igår var sångerskan Imogen Heap där för att berätta om sin blockchain-lösning som ska underlätta hantering av musikrättigheter. Men med det fina naturliga reverbet i gamla reaktorhallen kunde hon inte låta bli att brista ut i sång då och då. Det händer spännande saker när konst och teknik befruktar varandra.

  • De gör musik av strålning

    Strålning är osynlig, och har fram till idag också varit ohörbar. Nu blir det ändring på det när KTH-professorn Bo Cederwall tillsammans med discjockeyn och musikern Axel Boman samt konstnären Kristofer Hagbard förvandlar strålning till vacker musik.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22