Scania och KTH utökar forskning om cirkulär tillverkning för lastbilar

Efter framgången med det Vinnova-finansierade iReGear-projektet fortsätter Scania och forskargruppen för cirkulära tillverkningssystem vid IPU att utforska nya sätt att förbättra lastbilars cirkularitet. Tidigare i år inleddes en ny studie för att bedöma möjligheterna att förbättra lastbilshytters cirkularitet. Projektet involverar KTH, Scania och flera svenska industripartners.
Farazee Asif, biträdande lektor och docent vid Institutionen för Produktionsutveckling, leder det nya FFI-Circularity-projektet som finansieras av Vinnova och fokuserar på cirkularitet för lastbilshytter.
– Övergången till en cirkulär ekonomi är inte längre valfri – den är en nödvändighet för att bekämpa resursbrist, materialprisvolatilitet och växande miljöutmaningar. För att uppnå en cirkulär ekonomi krävs en ökad intensitet av återtillverkning, som i dagsläget är kraftigt underutnyttjad med en intensitet på endast 1 procent inom EU:s fordonsindustri", säger Farazee Asif.
Återtillverkning har visat sig vara en framgångsrik strategi ur tekniska, ekonomiska och miljömässiga perspektiv. Trots dess fördelar fortsätter dock stora delar av fordonsindustrin att förbise viktiga komponenter när det gäller cirkularitet. Exempelvis förblir stora delar av lastbilen – särskilt hyttkomponenterna – till stor del outnyttjade inom cirkulära initiativ.
– Lastbilshytten är en stor bidragande faktor till både fordonets massa och dess miljöpåverkan, på grund av dess komplexa materialkomposition och utsläpp under både produktion och livscykelns slutskede, säger Farazee Asif. – I många fall vet vi helt enkelt inte vad som händer med de flesta hyttkomponenter efter användning. Till exempel förbränns plast ofta, något som visar på en betydande brist i dagens cirkularitetsmetoder.
Projektet syftar till att etablera ett ekosystem med relevanta aktörer i värdekedjan för att säkerställa optimerad materialhantering i olika skeden av lastbilhyttens livscykel och därigenom förbättra lastbilars cirkularitet.
CIRCAB-projektet samlar viktiga aktörer i värdekedjan – inklusive en Tier 1-leverantör, tillverkare, tjänsteleverantör, demonterare, återvinnare och materialförädlare – och täcker alla steg i lastbilshyttens livscykel, från komponentleverans och produktion till användning, demontering och livscykelns slutskede. Initiativet lägger särskild vikt vid att förbättra cirkularitet av plast inom detta system.
Läs mer om projektet på vinnova.se (in Swedish): Förstudie kring förbättrad cirkularitet av lastbilshytter (CIRCAB)
Läs mer om projektet iReGear: Scania cooperation shows promise of remanufactured products
Projektkontakt