Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

En ny KTH-guide i vetenskapligt skrivande

Två kvinnor och en man uppställda i KTH:s bokhall.
Susanna Zeitler Lyne, Jamie Rinder och Jane Bottomley är hjärnorna bakom KTH:s nya skrivguide.
Publicerad 2022-09-06

En ny guide ska hjälpa KTH:s studenter och medarbetare att bli fena på att skriva vetenskapliga texter. Förhoppningen är, enligt guidens upphovsmakare, att man också ska kunna hitta sin egen ’akademiska röst’.

Får jag använda amerikansk engelska? Är det okej att skriva i passiv form? Har min handledare rätt att säga att "is not" är bättre än "isn’t"? Kan jag använda ett kommatecken före "and"? Detta är typiska frågor bland de som skriver vetenskapliga texter.

Nu har adjunkterna i engelska vid KTH:s Språk och kommunikation lanserat KTH Guide to Scientific Writing in English (Eng) .

– Syftet är att hjälpa alla på KTH att skriva tydlig och effektiv vetenskaplig engelska, enligt principerna i KTH:s språkpolicy ”, säger Jamie Rinder, en av lärarna bakom guiden.

Att lära sig vetenskapligt skrivande har sina utmaningar. Den största utmaningen är att kommunicera komplext innehåll på ett läsvänligt sätt, menar guidens upphovsmakare. Det handlar om att göra bra val när det kommer till stil, struktur på innehållet och grammatik.

– Vetenskapliga skribenter blir ofta distraherade av detaljfrågor kring språk. Det är ett missförstånd att det alltid finns fasta universella regler för hur man skriver och för komposition, säger Jane Bottomley från teamet.

– Vissa saker är ganska tydliga, men frågor som ”Är det bra att använda passivform i vetenskapligt skrivande?” har helt enkelt inte ett ja- eller nej-svar. Att använda guiden kan också hjälpa författare att utforska sina egna preferenser och så småningom utveckla sin egen "akademiska röst".  

Ordlista över grammatiska termer

Guiden ger råd om vetenskaplig stil, meningsstruktur, textflöde och skiljetecken, som tillsammans med några skrivstrategier kan hjälpa skribenter att göra texten tydligare och mer lättläst. Det finns också en ordlista med vanliga grammatiska termer.

– För den som känner sig osäker kring adverb, satser osv. har vi beskrivit och exemplifierat nyckelbegrepp på ett enkelt sätt, säger Susanna Zeitler Lyne.

Det som gör guiden speciellt användbar för KTH:s studenter och medarbetare är att den bygger på typiska skrivgenrer på KTH, som masterexamensarbeten, och det finns många exempel plockade från KTH-alster.

Guiden ger också råd om hur man använder språk som är genomtänkt och inkluderande.

– Men guiden är på intet sätt färdig, säger Jamie Rinder. Vi kommer att fortsätta att utveckla den när vi diskuterar den med studenter och kollegor och får feedback från användare. Tanken är att guiden ska tillhöra alla på KTH, och att folk ska bidra med idéer som kan göra den verkligt relevant för alla som skriver på engelska i KTH-sammanhang.

KTH Guide to Scientific Writing in English (Eng)

Text: Anna Gullers

Kurser i kommunikation och vetenskapligt skrivande

KTH Språk och kommunikation erbjuder en rad kurser för studenter  som fokuserar på olika aspekter av vetenskaplig och professionell kommunikation på engelska.

Det finns också flera väletablerade kurser för doktorander och forskare ; till exempel lockar kursen Skriva vetenskapliga artiklar  cirka 120 deltagare varje år.

Alla kurser går både på höst- och vårterminen. Avdelningen erbjuder också en gratis förberedande kurs för masterstudenter  som går varje augusti.

Se allt utbud från Språk och kommunikation
 

Kontakt