Till innehåll på sidan

Furhat, den sociala roboten

Ett samtal under en fikarast blev starten för Furhat Robotics. Här är forskarteamet som utvecklat "världens mest avancerade sociala robot".

En person byter ansikte på en Furhat-robot, ett robothuvud där ett ansikte projiceras på en mask.

Teamet bakom Furhat Robotics tog kontakt med KTH Innovation i början av 2012. Då hade forskningsprojektet som uppkommit under en fikarast på Avdelningen för tal, musik och hörsel pågått i ett halvår, och forskarna ville undersöka om det robothuvud de börjat utveckla kunde skapa nytta på marknaden. Redan då fanns visionen att flytta gränsen för hur fysiska robothuvuden kan interagera med människor genom att efterlikna sättet som vi rör oss på i tekniken. Idag har Furhat-roboten jobbat som fördomsfri rekryterare, flygplatsguide och lärarassistent på sitt CV.

"KTH Innovation var ett fantastiskt stöd i början när vi kände oss helt galna som försökte oss på detta. De ställde många tuffa frågor och fick oss att ta reda på att våra antaganden stämde innan vi gick vidare ut i den "riktiga" världen. KTH Innovation ställde oss också framför några av de smartaste människorna i Stockholm, inklusive affärsänglar, som hjälpte oss att stärka vårt budskap.

- Samer Al Moubayed, Grundare och VD för Furhat Robotics

Stödet från KTH Innovation

Furhat Robotics hade utvecklat tekniken, men behövde hitta potentiella kunder och sin nisch på marknaden. KTH Innovation stöttade med affärsutvecklingscoaching, finansiering för marknadsundersökningar, kontakt med investerarnätverk, avtal och andra juridiska frågor och mycket mer. När KTH Innovations stöd avslutades år 2015 hade Furhat Robotics säkrat stora kunder och var redo att ta nästa steg.

furhatrobotics.com

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror skulle kunna skapa nytta och värde på marknaden? Är du student, forskare eller anställd på KTH? Hör av dig till oss!