Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Help to Help skapar möjligheter för unga

KTH-studenten Malin Cronqvist startade Help to Help, som crowdfundar högskoleutbildning för ungdomar i Tanzania.

Porträtt av Malin Cronqvist.

Redan innan en resa till Tanzania - en vistelse i landet som resulterade i en del frustration på grund av synliga problem runt bistånd och välgörenhet - hade Malin Cronqvist bestämt sig. Det var avgjort att hon skulle starta Help to Help, en webbtjänst som via gräsrotsfinansiering hjälper till med att samla in pengar till afrikanska studenter. Tanken är att genom att utbilda till exempel en läkare lokalt kan den personen bidra till samhället och sin familj under ett helt arbetsliv. Två år efter starten tog Malin kontakt med KTH Innovation, något som hon tidigare beskrivit som det som gjorde att Help to Help började växa på allvar .

"KTH Innovation gav oss stöd precis när vi behövde det. En balansgång mellan en klapp på axeln när det kändes tufft och svårt och en spark i rumpan när vi tvekade men behövde satsa. Just den avvägningen skapade självförtroendet vi behövde för att nå våra mål. Den konkreta, konstruktiva feedbacken vi fick och att coacherna verkligen brydde sig om vårt case var ovärderligt. Vi hade inte varit där vi är utan KTH Innovation."

- Malin Cronqvist, KTH-alumn och grundare av Help to Help

Milstolpar

Mars 2013

Första mötet med KTH Innovation. Då hade Malin jobbat på sin idé i två år. 

April 2013

Help to Help kommer in i KTH Innovations förinkubatorprogram , som då hette Student Inc. Malin kommer in i en gemenskap där hon utvecklar sin idé sida vid sida med andra grundare. 

November 2013

Teamet jobbar på en första version av plattformen inklusive betallösning som ska lanseras innan nyår. De har genomfört flera event för att samla in pengar till organisationen, säkrat betalande kunder, och är i diskussion med donatorer.

Juli 2014

Teamet har lanserat sin nya hemsida, som gör det lättare att donera pengar och veta vart pengarna går. De etablerar fler och fler samarbeten i Tanzania och har vid flera tillfällen senaste halvåret besökt landet. 

September 2014

Help to Help har nu tio medarbetare och sponsrar sju studenter i Tanzania. Här avslutas KTH Innovations stöd. 

2019

När Help to Help firade 10 år 2019 hade man antagit 289 studenter till stipendieprogrammet, 120 stycken har hunnit ta examen och flera tusen studenter har gått kurser genom Help to Help Academy.

Besök Help to Helps rum på Teknikringen 1

På Teknikringen 1, KTH Innovations hem på KTH Campus, finns ett mötesrum uppkallat efter Help to Help. Där kan du se den här illustrationen, inspirerad av Help to Helps berättelse, i full storlek. Illustrationen är skapad av Jens Magnusson. 

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror skulle kunna skapa nytta och värde på marknaden? Är du student, forskare eller anställd på KTH? Hör av dig till oss!