Till innehåll på sidan

Degoo sparar dina minnen

Degoo är en AI-baserad molnlagringstjänst som grundades 2010 av studenter på KTH.

Carl Hasselskog
Carl Hasselskog

Tillsammans med en kompis kom KTH-studenten Carl Hasselskog på idén till Degoo en sen oktoberkväll på KTH Biblioteket.
 
De två vännerna behövde båda utrymme för att lagra sina bild- och videofiler. Året var 2006, och då var molnbaserade lagringstjänster antingen för dyra, för små eller hade för låg fotoupplösning. De kom på en idé: att bygga sin egen peer-to-peer-lagringslösning.
 
Carl kontaktade KTH Innovation 2010. Hos KTH Innovation fick teamet finansiering och hittade ett sammanhang tillsammans med andra grundare. Carl bestämde sig för att bygga den första prototypen som en del av sin masteruppsats på KTH. Strax efter träffade han Mattias Nylitz som blev så exalterad över projektet att han bestämde sig för att gå med som medgrundare.
 
När smartphone-tekniken utvecklades och lagring blev billigare var Degoo tvungen att anpassa sig. 2015 blev de ett molntjänstföretag och samma år fick de sin första betalande kund. Nu har företaget flera appar och 2020 nådde de 100 miljoner användare på alla sina tjänster. Idag är målet detsamma: att vara den bästa datalagringstjänsten för foton och film på marknaden.

Milstolpar

November 2010

Första mötet med KTH Innovation. Carl Hasselskog hade börjat utveckla sin idé och behövde hjälp med finansiering.

December 2010

Carl får hjälp att ta fram ett avtal för att kunna ta in exjobbare för att färdigställa en beta-version av produkten. 

April 2011

Teamet växer från en till tre personer.

Oktober 2011

Degoo antas till KTH Innovations förinkubatorprogram , som då hette Student Inc. Under ett år får de extra stöd, kontorsplats hos KTH Innovation, och får delta i workshops. De utvecklas sida vid sida med andra. 

Mars 2012

Bolaget Degoo Backup AB bildas. KTH Innovation hjälper till med frågor om bolagsbildningen.

September 2012

Degoo får finansiering inom VFT-1 programmet , som KTH Innovation hanterar. Produkten är färdig att lanseras.

Oktober 2012

Degoo reser till Silicon Valley i Brighterprogrammet , KTH Innovations internationaliseringsprogram.

Februari 2013

Degoo antas till inkubatorn Sting, en partner till KTH. Vid det här laget har de säkrat investering, lanserat sin första produkt, och är redo att ta nästa steg i sin utveckling. 

Besök Degoos rum på Teknikringen 1

På Teknikringen 1, KTH Innovations hem på KTH Campus, finns ett mötesrum uppkallat efter Degoo. Där kan du se den här illustrationen, inspirerad av Degoos berättelse, i full storlek. Illustrationen är skapad av Jens Magnusson. 

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror skulle kunna skapa nytta och värde på marknaden? Är du student, forskare eller anställd på KTH? Hör av dig till oss!