Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anna-Karin Tornberg

Professor i numerisk analys

Foto: Jann Lipka

Anna-Karin Tornberg installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hennes presentationsfilm och läsa om hennes forskningsområde.
Kontakta Anna-Karin Tornberg

Om Anna-Karin Tornbergs forskningsområde:

Storskaliga datorsimuleringar har blivit ett oersättligt vetenskapligt instrument för allt ifrån att öka förståelsen för grundläggande fysikaliska fenomen till att optimera tillverkningsprocesser. Många viktiga problem kan dock ännu inte behandlas på ett tillfredsställande sätt. Inom Numerisk Analys utvecklas och analyseras nya algoritmer med fokus på noggrannhet, robusthet och effektivitet.
En klass av speciellt utmanade tillämpningar som Anna-Karin Tornberg forskat på är system med rörliga ränder eller gränsytor som separerar olika faser eller material, såsom icke blandbara vätskor i form av olja och vatten i allt från mikrosystem till oljereservoarer. Noggrann simulering är komplicerad på grund av den tidsberoende geometrin, men också beroende på att olika fysikaliska lagar gäller i olika regioner och att fysiken på gränsytorna kan vara komplex.
Utvecklingen av numeriska metoder drivs ofta bäst av behovet inom olika tillämpningar, men att identifiera det som är generellt och anpassa det för användning även inom andra områden ger värdefull kunskapsöverföring. Ett sådant exempel i Anna-Karin Tornbergs forskning är en algoritm för elektrostatikberäkningar inom molekylärdynamik som vuxit fram ur utvecklingen av randintegralmetoder för mikroskopisk strömningsmekanik.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij