Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Frank Niklaus

Professor i Micromanufacturing

Foto: Jann Lipka

Frank Niklaus installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kontakta Frank Niklaus

Om Frank Niklaus forskningsområde:

Mikrosensorer är viktiga komponenter i många konsument- och industriprodukter samt medicinska produkter, till exempel sensorsystem i mobiltelefoner, krockkuddar i bilar samt hörapparater. Den här typen av produkter är emellertid svåra att tillverka och man använder ofta komplicerade tillverkningstekniker för integrerade kretsar som är långt ifrån idealiska för många av de nya mikro- och nanoprodukterna.

I sin forskning undersöker Frank Niklaus, tillsammans med sitt team, flexibla mikro- och nanotillverkningstekniker som är anpassade till vanligt förekommande produktionsvolymer och olika typer av utrustning för industriella och medicinska tillämpningar. Fokus ligger på flexibla tekniker för tillverkning av applikationsspecifik mikro- och nanoutrustning, utan behov av avancerade och dyra halvledarlaboratorier.

Frank Niklaus forskning och undervisning hjälper svensk och europeisk industri att utveckla hållbara och konkurrenskraftiga strategier för mikro- och nanotillverkning. Den utgör också ett stöd i utvecklingen av högvärdiga produkter och system som bygger på nya applikationsspecifika mikrokomponenter.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij