Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hans Bodén

Professor i teknisk akustik med specialisering inom signalanalys och mätteknik

Foto: Jann Lipka

Hans Bodén installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kontakta Hans Bodén

Om Hans Bodéns forskningsområde:

Teknisk akustik omfattar alstring, spridning och minskning av buller, som är en biprodukt av alla former av mänsklig verksamhet. Trafikljud, till exempel, är ett allvarligt hälsoproblem för människor i Europa. Medvetenheten om miljöproblem i vårt samhälle driver på utvecklingen av fordon och andra produkter som är lätta, energieffektiva och ger låga utsläpp. Detta innebär nya utmaningar för att hålla omgivningsbullret på samma eller lägre nivå.

Hans Bodéns forskning fokuserar på linjära och icke-linjära metoder för systemidentifiering inom tillämpningar av aeroakustik vid låga Mach-tal. Dessa metoder inbegriper tekniker för att samla akustiska källdata för fluida maskiner kopplade till kanalsystem som exempelvis förbränningsmotorer och fläktar. Forskningen utvecklar även experimentella tekniker för att mäta transmissionsegenskaper hos komponenter, till exempel ljuddämpare, i kanaler med relativt höga flödeshastigheter. Signalanalysmetoder har varit viktiga för båda dessa tillämpningar.

En viktig utveckling inom källkarakterisering har varit tillämpningen av dessa tekniker för 1-D CFD -koder som används i fordonsindustrin för att beräkna förbränningsmotorers prestandaegenskaper. Dessa tekniker, utvecklade på KTH, är nu standard för de dominerande koderna inom industrin.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij