Till innehåll på sidan

Jens Fransson

Professor i experimentell strömningsmekanik

Foto: Jann Lipka

Jens Fransson installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kotakta Jens Fransson

Om Jens Franssons forskningsområde:

Luftflödet kring ett fordon, pappersmassans rörelse genom valsen i ett pappersbruk, blodflödet i en artär, vinden i ett vindkraftverk och vattnet kring en elitsimmares kropp är alla exempel på strömningsfysikaliska företeelser. Det handlar i samtliga fall om en fluids strömning. Centralt i många av dessa fall är att kunna kontrollera strömningen och reglera om den ska vara laminär (välordnad) eller turbulent (kaotisk).

Jens Franssons forskning handlar huvudsakligen om att utveckla sådana kontrollmetoder och att bättre förstå hur laminär strömning slår om till turbulent strömning. Stick i stäv med den konventionella uppfattningen att ytråheter ger turbulent strömning, presenterade hans grupp för några år sedan vindtunneldata som pekade på motsatsen. Forskningen visade att om man placerar små väldesignade ”puckar” på rätt ställen på en yta kan omslaget till turbulens hållas tillbaka, vilket exempelvis ger ett minskat motstånd.

Resultaten visar att om man kan kontrollera strömningen så att den inte slår om till turbulens så kan man minska driftskostnaderna inom en rad områden inom exempelvis fordons- och processindustrin där strömningsmekanik spelar en central roll. Ännu viktigare är dock att vi genom minskat motstånd besparar vår miljö onödiga utsläpp som kan påverka klimatet globalt.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij