Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Joakim Gustafson

Professor i talteknologi

Foto: Jann Lipka

Joakim Gustafson installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kontakta Joakim Gustafson

Om Joakim Gustafsons forskningsmoråde:

Talgränssnitt har potentialen att bli enkla och generella sätt att styra applikationer, hemelektronik och robotar. För att utveckla detta behövs kunskap om hur människor skulle prata med en maskin. All talad dialog bygger nämligen på att vi kontinuerligt läser av och anpassar vårt språk efter situationen. Till exempel talar människor tydligare och mer artikulerat i en bullrig miljö, eller om vår dialogpartner verkar ha svårt att förstå vad vi säger.

För att ta reda på hur människor talar med maskiner har Joakim Gustafson under åratal spelat in sådana samtal på offentliga platser som exempelvismuseer. Dessa undersökningar har gett kunskap om vad vuxna och barn väljer att säga till maskiner och hur de reagerar när dessa inte förstår vad de sagt. Joakim Gustafson har även forskat på hur man kan ge maskiner förmågan att låta övertydliga, tveksamma, bestämda eller uppmanande, och hur de kan utnyttja det faktum att människor plockar upp deras ordval.

Det framtida målet för den här forskningen är att göra det lättare, roligare och naturligare för människor att prata med maskiner. Möjligheten att styra hem och datorer via intuitiva talgränssnitt kommer att ha stora fördelar för människor som idag har svårt att leva självständigt, som äldre och personer med kognitiva funktionshinder.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij