Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kjell Andersson

Professor i Maskinkonstruktion

Foto: Jann Lipka

Kjell Andersson installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde. 

Kontakta Kjell Andersson

Om Kjell Anderssons forskningsområde:

Forskningsområdet haptik och haptiska enheter handlar om att skapa en känsla av kontakt med olika objekt när man arbetar mot en virtuell verklighet. Forskningen har fokuserat på tillämpningar inom kirurgi där det ingår moment av borrning eller fräsning i ben eller tänder. I dessa tillämpningar arbetar kirurgen mot en virtuell modell av till exempel en ryggkota som visas på en datorskärm tillsammans med det verktyg som används. Den haptiska enhetens uppgift är att förmedla känslan av kontakt genom att skapa krafter och moment som motsvarar en verklig kontakt.
De forskningsfrågor Kjell Andersson och hans grupp har fokuserat på är knutna till problemet hur en haptisk enhet ska konstrueras för att kunna återge krafter och moment i sex frihetgrader, vilket behövs i tillämpningen. Den måste ha en tillräckligt styv struktur för att fungera vid interaktion med hårda material som ben och tänder, samt förmedla en verklighetsnära känsla både vid och utan kontakt med objektet.
Forskningen syftar till att utveckla en simulator som ska vara ett komplement till befintlig utbildning samt vidareutbildning av kirurger i en virtuell miljö innan de gör sina första ingrepp på en verklig patient. Simulatorn ska även kunna användas som stöd för att planera och öva inför mer komplicerade operationer.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij