Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lihui Wang

Professor i Hållbar produktion

Foto: Jann Lipka

Lihui Wang installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kontakta Lihui Wang

Om Lihui Wangs forskningsområde:


Energieffektiv produktion, arbetsplatssäkerhet och operatörsvänliga maskiner är faktorer som alla bidrar till en hållbar tillverkning och en bättre arbetsmiljö.

Lihui Wangs forskning har under de senaste tio åren varit inriktad på realtidsövervakning och fjärrstyrning av maskiner och robotar via internet, vilket är viktigt för distribuerade produktionssystem och fjärrunderhåll. En annan gren inom hans forskning är planering av dynamiska verksamheter anpassat till maskiners tillgänglighet och kapacitet samt operatörskompetens.

Under senare tid har Lihui Wangs team ägnat sig åt att minimera energiförbrukningen hos maskiner och robotar, och åt säker interaktion mellan människor och robotar i monteringsarbetet. Den sistnämnda inriktningen kombinerar robotars noggrannhet och människors flexibilitet vid en monteringslinje för att förbättra produktiviteten. Säkerhet uppnås genom att man aktivt håller robotarna borta från möjliga kollisioner med människor under monteringsmomentet.

Lihui Wangs forskning leder till energibesparing, förbättrad produktivitet och ergonomiska arbetsförhållanden, och bidrar på så sätt till en hållbar produktion.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij