Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lina Bertling Tjernberg

Professor i elkraftnät

Lina Bertling Tjernberg installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hennes presentationsfilm och läsa om hennes forskningsområde.

Kontakta Lina Bertling Tjernberg

Om Lina Bertling Tjernbergs forskningsområde:

Idag pratar vi mycket om smarta elnät och behovet av en utveckling av elkraftsystemet för att nå ett hållbart energisystem. Den utvecklingen innebär både ny användning av el, till exempel inom transportsektorn med hjälp av elektriska fordon som anslutas till elnätet eller användas som energilager, och användning av ny teknik i befintliga elsystem som smarta elmätare.

Lina Bertling Tjernberg arbetat med olika tillämpningar inom elkraftsystemet och dess komponenter för vattenkraft, kärnkraft och vindkraft. Hennes speciella kompetensområden är tillförlitlighetsmodellering och underhållsstyrning. Tillförlitlighetsmodelleringen täcker in både system- och komponentnivån, och i planerna för framtiden ingår bland annat att analysera tillförlitlighet för ett elnät med en blandning av växelström och likström. En utmaning ligger i att modellera effekten av förebyggande underhåll, som exempelvis tillståndskontrollövervakning, för att identifiera potentiella fel.

Målet med forskningen är att bidra till en hög nivå av tillgänglighet till en rimlig kostnad, och bidra till minskad energiförlust mellan generering och konsumtion av el. En hög tillförlitlighet hos elkraftsystemet blir än viktigare i framtiden i takt med att behovet av elektricitet ökar – framtiden är elektrisk.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij