Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Liubov Belova

Chef för avdelningen teknisk materialfysik

Foto: Jann Lipka

Liubov Belova installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hennes presentationsfilm och läsa om hennes forskningsområde.

Kontakta Liubov Belova


Om Liubov Belovas forskningsområde:

Avdelningen för teknisk materialfysik bedriver ett omfattande tvärvetenskapligt forskningsprogram inom nanoteknologi med en framstående tillverknings- och analyskapacitet inom ett brett fält. Detta inbegriper allt från grundläggande aspekter - av till exempel nanomagnetism - till framställning av komponent- och utrustningsarkitektur.

Tillämpningsområdena sträcker sig från material- och utrustningsdesign för magnetoelektronik och spinntronik, till 3D-tomografi och cellkartläggning för biomedicinska applikationer. Tillverkningskapacitet finns för allt från kemisk syntes och tunnfilmsteknologi till deposition av 3D-mönster. En unik gren av programmet handlar om att utveckla avancerade, okonventionella 3D-mönstertekniker lämpliga för nanostrukturer och täta filmer och beläggningar, där ”utskriften” med det funktionella materialet görs direkt utan masker eller ytterligare litografi. Sådana platsspecifika utskrifter kan göras direkt med en elektronstråle eller med bläckstråleteknik, och kan täcka längder från under 10 nanometer upp till flera meter.

Lyubov Belovas avdelningen har ett brett internationell samarbete, både inom den akademiska världen och inom den högteknologiska industrin där delar av forskningen används i forsknings- och utvecklingsarbetet samt i produktutvecklingen.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij