Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Martin Norgren

Professor i teoretisk elektroteknik

Martin Norgren installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Om Martin Norgrens forskningsområde:

Om vi har ett föremål, exempelvis ett material, en komponent eller ett system, och föremålet utsätts för en känd påverkan kan fysikens lagar förutsäga hur föremålet reagerar. Vi löser då ett så kallat direkt problem. Omvänt kan vi bestämma vissa egenskaper hos ett föremål med okända egenskaper genom att iaktta hur föremålet reagerar på en känd påverkan. Vi löser då ett så kallat inverst problem. Några exempel: EKG, radar, tomografi och ultraljud.
Martin Norgren forskar på elektromagnetiska inversa problem. Arbetet har bland annat inneburit att karaktärisera material med komplicerade egenskaper, att finna strömkällor inuti mänskliga hjärnan och att bestämma egenskaperna hos snö och jord genom att använda nedgrävda ledningar som sonder. Pågående projekt handlar om att hitta formförändringar i elektrotekniska komponenter – som exempelvis transformatorer - genom att belysa komponenterna med mikrovågor, och om att utifrån mätningar av elektromagnetiska fält i elnätet kunna bestämma elnätets tillstånd.
Projekten ger insikt i exempelvis diagnosticering av epilepsi, förutsägelser av mängden vatten i snötäcket och risk för laviner samt utvecklingen av smarta elnät, vilka kräver en noggrann och kontinuerlig övervakning för att man ska kunna se hur energin transporteras och hur elnätet mår.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij