Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Martin Monperrus

Professor i programvaruteknik

Inom forskningsområdet mjukvaruteknik studeras vetenskapen om och konsten i hur mjukvarusystem och applikationer kan designas och byggas, med ekonomi och elegans, så att de på ett säkert sätt fullgör avsedda uppgifter. Martin Monperrus forskningsarbete drivs framförallt av två övergripande frågor.

Den första frågeställningen handlar om hur mjukvara kan repareras automatiskt. För att lösa detta uppfinner och testar forskargruppen system som automatiskt reparerar mjukvarufel. Dessa system är program som analyserar och reparerar andra program, man kan se dem som digitala robotar som reparerar andra digitala robotar.

Den andra frågan handlar om hur man kan konstruera mindre skör mjukvara. Forskargruppen undersöker olika tillvägagångssätt. Många programfel får mer kritiska konsekvenser än de borde, och Montperrus anser att det beror på att de flesta programmeringsparadigm är sköra i sig. Forskargruppens arbete syftar här till att förstå orsaken till skörheten i mjukvara. Målet är också att föreslå motåtgärder som kan appliceras på storskaliga distribuerade mjukvarusystem, även kallade molnapplikationer, såsom Spotify och Wikipedia.

Anders Friberg
Ann Cornell
Antonius van Maris
Arnold Neville Pears
Benoit Baudry
Carina Lagergren
Christer Fuglesang
Christina Divne
Dimos Dimarogonas
Hans Edin
Henrik Boström
Jean-Marc Battini
Magnus Wiktorsson
Martin Monperrus
Michael Malkoch
Monica Bellgran
Nicole Kringos
Panagiotis Papadimitratos
Torbjörn Gräslund
Yusak Octavius Susilo