Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Oscar Quevedo Teruel

Professor i elektromagnetisk fältteori

Allt fler satelliter skickas upp för att fylla olika mål, allt från att förmedla signaler till våra kommunikationssystem till att övervaka väder och klimatförändringar. För att kunna kommunicera så effektivt som möjligt med nya satelliter finns ett behov av att utveckla bättre antenntekniker. 

Oscar Quevedo Teruel forskning handlar om så kallade linsantenner som kan användas både för mobilkommunikation i 5G och 6G-nät, samt för satellitkommunikation. I synnerhet arbetar han med linsantenner gjorda av metaytor och geodetiska former, båda två sätt att utveckla antennerna för att förstärka och förbättra deras egenskaper. Kunskapen kan ligga till grund för att konstruera nya antenner både enklare och billigare än i dag. 

Han har även arbetat med utveckling av tekniker som mikrovågsantenner som kan användas för radartillämpningar både i rymden och i bilar. Här arbetar han i samarbete med den svenska kommunikationsindustrin, som till exempel Ericsson, och Europeiska rymdorganisationen, ESA.

Med allt fler satelliter som rör sig i en bana runt jorden behövs även bättre sätt att säkert och effektivt kunna kommunicera med dem. Nya tekniska lösningar för linsantenner kan leda vägen bland annat till en mer kostnadseffektiv kommunikation. 

Thordis Arrhenius
Jens H Bardarson
Sonja Monica Berlijn
Anna Björklund
Elias Jarlebring
Tuuli Lappalainen
Jonatan Lenells
Martin Lawoko
Linda Lundström
John Löfblom
Joakim Odqvist
Jimmy Olsson
Atsuto Maki
Gunnar Malm
Mihai Mihaescu
Barbara Noziere
Dirk Pleiter
Oscar Quevedo Teruel
Johan Rockberg
Daniel Söderberg
Eric Tyrode
Rakel Wreland Lindström