Till innehåll på sidan

Installation av nya professorer

Kungliga Tekniska högskolans installation av nya professorer äger rum på Musikaliska torsdagen 30 mars 2023 med efterföljande bankett på Grand Hôtel. Inbjudan skickas ut i januari 2023.

Nya professorer som fått sin tjänst under perioden 1 september 2021 -30 november 2022 inbjuds med en gäst till ceremoni och bankett. På parnassen installeras endast de professorer som sökt och fått en utlyst tjänst eller blivit befordrade.

Gäst- affilierade- och adjungerade professorer inbjuds även de tillsammans med en gäst, omnämns i det tryckta programmet samt av rektor under ceremonin samtidigt som ett foto visas på filmduken. 

Ceremonin

Ceremonin kommer under högtidliga former hållas på Musikaliska, Nybrokajen som även var plats för KTH:s allra första doktorspromotion. Nyutnämna professorer installeras av rektor på scenen med en film och diplom. Förutom installationen delas KTH:s stora pris, KTH:s guldmedalj i industrisamverkan samt Janne Carlssons stipendium ut. 

Illustration från första Nobelprisceremonin på Musikaliska 1901.
Illustration från första Nobelprisceremonin på Musikaliska 1901. Bild: TT Nyhetsbyrån

Bankett

Efter ceremonin bjuder KTH installandi, pristagare och gäster till bankett. Banketten hålls i Spegelsalen på Grand Hôtel. 

Klädsel

Klädkoden är högtidsdräkt. Läs mer om klädkoden här . Det innebär frack med vit väst och vit fluga, frackskjorta eller hellång aftonklänning i valfri färg (alt.militär högtidsdräkt eller folkdräkt) för att få delta i ceremonin.

För övriga gäster som även deltar i banketten är högtidsdräkt önskvärd.

Om du har frågor rörande ceremonin är du välkommen att skicka ett mejl till ceremonimästare Hanna Sundelin på ceremonier@kth.se

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-06-09