Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH:s pris för industrisamverkan

KTH:s pris för industrisamverkan uppmärksammar och premierar goda insatser för att främja en djup och nära samverkan mellan industri och akademi.

Om priset

KTH instiftade 2007 ett pris för industrisamverkan. Enligt stadgarna ska "priset delas ut högst en gång per år till någon som gjort eller bidragit med äkta samverkan mellan industri och akademi till väsentliga och framgångsrika ingenjörsvetenskapsmässiga insatser inom området komplexa industriella system/anläggningar gärna med tonvikt på IT-system och/eller komplexa system (Systems Engineering). Det systemtekniska (ingenjörsmässiga) helhetsperspektivet skall premieras liksom graden av samverkan. Priset kan gå till någon från industrin, näringslivet eller från den akademiska världen".

Nominera din kandidat

Samverkanspriset delas ut en gång per år till en person som bidragit till samverkan mellan industri och akademi. Priset kan gå till någon från industrin, näringslivet eller från den akademiska världen. Priset består av en medalj och en intern satsning som görs i samarbete med pristagaren. 

Länk till nomineringen

Initiativtagare till priset

Initiativtagare till priset är professor Torsten Cegrell, som under sin långa professorsgärning (34 år) byggt hela sin akademiska verksamhet på ett mycket djupt och nära samarbete med industrin för att fånga upp verkliga och ingenjörsmässiga problem som framgångsrikt omsatts till ingenjörsmässighet i både grundutbildningen och forskningen. Det var för att fästa fokus på denna viktiga insikt, ett djupt samarbete med industrin och för att stimulera och premiera goda individuella insatser som KTH instiftade priset. Torsten Cegrell har också sett till att priset har fått en långsiktig finansiering.

2024 års mottagare Stefan Ränk talar från scenen på Grand Hôtel.
Mottagare 2024 - Stefan Ränk håller tal i Vinterträdgården flankerad av prorektor Mikael Lindström (foto: Studio Slakthuset)

Tidigare pristagare

2023 Stefan Ränk

2022 Margareta Norell Bergendahl

2021 Henrik Henriksson

2020 - Jan Andersson

2019 Malcolm Norlin