Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH violinen

KTH violinen är ett pris upprättat som ett led i lärosätets uppgift att sprida kunskap om ingenjörsvetenskapernas tillämpningar inom samhällets alla områden. Anmälningsperioden för att få möjligheten att använda KTH-violinen i tre år är nu öppen. Här hittar du information om priset och anmälan.

KTH-violinen redo för lovande ung violinist

violin

Detta pris vill visa på hur ett avancerat konsthantverk som violinbygge kan dra nytta av forskning inom ingenjörsvetenskap erna och leda fram till mästarinstrument.
Violinbyggarkonsten är ett avancerat konsthantverk med 400-åriga traditioner där höga krav på funktion och konstnärligt utförande förenas. KTH-violinen är byggd under 2017 av en av världens främsta, nu aktiva, violinbyggare, Joseph Curtin, Ann Arbor, USA.

Priset delas ut vart tredje år till en ung violinist i början av sin karriär som studerar, eller nyligen har avslutat en utbildning, på masternivå vid musikhögskola i Sverige. Även svensk medborgare som studerar violin på masternivå vid utländsk musikhögskola, eller nyligen avslutat sådan utbildning, kan ansöka.

Pristagaren får disponera KTH-violinen i tre år och erbjuds möjlighet att framträda som solist med KTH:s Akademiska Kapell.

Provspelning 

Provspelning äger rum 21 maj 2024 på KTH Campus i Stockholm. Den sökande ska förbereda ett wienklassiskt verk samt ett fritt valt stycke. Speltid är max 15 min. Ackompanjatör finns att tillgå. Eventuell repetition tillsammans med pianist före provspelning bekostas av sökande.

Anmälan

Anmälan ska göras senast 15 maj 2024.
Beslut om vem som mottar priset beslutas i början av juni.

Anmäl dig till KTH violinen här

Jury

Amus-Kerstin Andersson: Violinist och alternerande stämledare i Kungliga Filharmoniska orkestern, känd som solist och pedagog inom svenskt musikliv.

Per Enoksson: Framstående violinist och professor, med en karriär som inkluderar internationella priser och positionen som 1:e konsertmästare i Göteborgs Symfoniker 1987-2022.

Stefan Lindgren: Pianist och tonsättare med en karriär som inkluderar solistframträdanden och inspelningar, samt tjänster som orkesterpianist hos Radiosymfonikerna och Kungliga Filharmonikerna.

Mats Janhagen: Director Musices vid KTH och lektor i orkesterspel vid KMH, med en omfattande karriär som dirigent, arrangör och kompositör.