Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

50 procent av jobben borta om 20 år

NYHET

Publicerad 2015-04-07

En studie från Stiftelsen för strategisk forskning som släpptes 2014 visar att hälften av alla jobb idag kommer att vara automatiserade om två decennier. Nu bjuder KTH-professorn Gunnar Karlsson in till ett seminarium på KTH om hur Sverige ska kunna tackla de problem framtidens arbetsmarknad står inför.

Gunnar Karlsson, professor vid Skolan för elektro- och systemteknik på KTH. Foto: Peter Larsson.

– Vi tar bland annat avstamp i boken "Den andra maskinåldern" av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee samt i studien "The Future of Employment" som Carl Benedikt Frey och Michael A. Osborne genomförde 2013. De visar att på 20 års sikt kan hälften av de jobb vi idag tar för givna vara borta eftersom de går att lösa med hjälp av datorer, säger Gunnar Karlsson, professor vid Skolan för elektro- och systemteknik på KTH.

Han berättar att det numera i första hand inte handlar om robotar som ersätter människor. Det vill säga den automatiserade industrin, eftersom robotar är ett dyrt sätt att ersätta människa. Mjukvara är billigare.

– Det här handlar om att utföra kvalificerade arbeten billigt genom datorisering och molntjänster, säger Gunnar Karlsson.

Exempel finns. Till seminariet är Mikael Haglund, IBM:s teknikchef i Sverige, inbjuden. Anledningen är att IBM numera tillhandahåller Watson Analytics, en interaktiv beslutsstödstjänst som utvecklats inom ramen för IBM:s miljardsatsning på att kommersialisera den artificiella intelligensen Watson. Ja, den där datorn som vann över människor i frågetävlingen Jeopardy för några år sedan.

– Tänk dig nu att IBM öppnat möjligheten att Watson agerar beslutsstödssystem för läkare. Om en entreprenörer utvecklar och säljer detta som tjänst direkt till allmänheten så kan vi ställa våra egna diagnoser. Med alla tillgängliga sensorer i smarta mobiler och träningsarmband finns det mycket information om din egen kropps tillstånd som kan laddas upp till Watson. Allmänläkare på husläkarmottagningar har svårt att konkurrera med detta, säger Gunnar Karlsson.

Han tillägger att många sofistikerade tjänster är lättare att automatisera än mänskliga. Att byta blöjor inom äldrevården, eller vända på patienter för att undvika liggsår, kräver robotar i klass med replikanterna i filmen Blade Runner.

– Framtiden för sjukvårdsbiträden ser ljusare ut än för allmänläkaren. Expertkunskaper går att spela in och återanvända i ett expertsystem. Det är enklare att få en dator att visa intelligens i fråga om prov och spel på en vuxens nivå än att få den att visa en ettårings rörelse- och 
iakttagelseförmåga; detta kallas Moravecs paradox. Watson är ett exempel på en sådan vuxenuppgift där datorn slå stormästare i Jeopardy, säger Gunnar Karlsson.

Han forsätter berätta att seminariet kommer ha tre teser. Grundfrågan är "Löser det sig med jobben?" samt svaren "Ja eller nej".

– I den första tesen så ordnar det sig. Vi klarade oss i den industriella revolutionen och senare, vid elektronikens intåg. I den andra tesen tar vi också avstamp från att det löser sig, men inte utan att vi anstränger oss, säger Gunnar Karlsson.

Tonvikten ligger då på utbildning. Gunnar Karlsson menar att universiteten redan idag får kämpa för att klara av det livslånga lärandet.

– I framtiden kommer jobben att ha allt kortare livscykler och vi behöver skola om oss ett flertal gånger under våra arbetsverksamma liv. Lärosätena klarar knappt av dagens situation, så tuffare lär det bli, säger Gunnar Karlsson.

Den tredje tesen är att "Nej, det löser sig inte". Detta sätter fokus på att göra livet meningsfullt utan att arbeta samt hur vi ska fördela resurser när vi inte kan jobba oss till ett bättre liv.

– Det skulle innebära att allt i framtiden är automatiserat och att vi inte har lönearbete. Vi kan ägna oss åt andra saker, som att ta hand om varandra, säger Gunnar Karlsson.

Här är de medverkande under seminariet:

  • Anna Breman: Ekonom, idag senior makroanalytiker på Swedbank och medförfattare till "Diginomics - Nya ekonomiska drivkrafter".
  • Mikael Haglund: Tekniskchef på svenska IBM och kommer att presentera de tekniska drivkrafterna (t.ex. IBM:s Watson) bakom de pågående förändringarna.
  • Darja Isaksson: Ziggy Creative Colony, digital strateg och konceptutvecklare med expertis om hur digitaliseringen konkret förändrar samhället genom att möjliggöra nya produkter och tjänster.
  • Lars Ingelstam: Professor emeritus (Linköping, Tema teknik och social förändring) och författare till "Ekonomi för en ny tid. Lärobok om industrisamhället och framtiden".
  • Sara Modig: Konsult inom innovationspolitik och tidigare ämnesråd på Näringsdepartementet. Projektledde under 2010-2012 arbetet med den nationella innovationsstrategin.
  • Christofer Gradin Franzén: Ekonom och psykolog, initiativtagare till Hoffice - ett koncept för pop-up kontor.
  • Joel Halldorf: Kyrkohistoriker och lektor vid Teologiska högskolan som diskuterar de existentiella perspektiven på arbetslinjen. Författare till "Den benediktinska arbetslinjen".
  • Christina Andersson: Psykolog vid KI om arbete och meningsskapande.
  • Per Johansson: Har skrivit "Varför arbetar vi?" och är humanekolog samt idéhistoriker som forskat på relationen teknologi-människa-natur. Aktiv som konsult, analytiker och föreläsare.

Seminariet äger rum tisdagen den 21 april på Osquldasväg 4 i föreläsningssal Q1 på KTH. Tid: 17:00 till 20:00.

Gunnar Karlsson, initiativtagare till seminariet, har tidigare varit delaktig i debatten runt tv-avgiften för datorer och mobiltelefoner och att en sådan saknar stöd i lagstiftningen. Han har också varit tongivande i diskussionerna runt öppna universitetskurser på nätet, så kallade Massive Open Online Courses (MOOC). Dessutom har Gunnar Karlsson varit delaktig i forskningen runt en katastrofvarnare och revolutionskatalysator i form av den trådlösa kommunikationstekniken Podnet.

Här hittar du mer information om seminariet:  www.kth.se/ees/nyheterochpress/efter-jobbet

Här är filmer från seminariet: www.kth.se/ees/nyheterochpress/efter-jobbet/film-fran-seminariet-1.560785

Text: Peter Larsson

För mer information och anmälan, kontakta Gunnar Karlsson på 08 - 790 42 57 eller gk@ee.kth.se