Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida
För att slippa byteskarusellen efter jul kan 3D-modeller av exempelvis dina fötter underlätta.(Foto: David Callahan)

Gör som prinsen – hitta rätt sko

Publicerad 2014-12-12

Om prinsen haft tillgång till Volumentals 3D-mätteknik hade sagan om Askungen blivit betydligt kortare och prinsens letande mer effektivt. Företagets webbläsar-baserade app kommer snart att användas av större skoåterförsäljare för att hjälpa kunderna hitta skor som sitter perfekt.

Kläder är bland de julklappar som är svårast att köpa. Det är nästan omöjligt att avgöra om ett plagg kommer att passa mottagaren eller inte. Men en ny webbaserad lösning som utvecklats på Kungliga Tekniska högskolan gör att man slipper gissa, och den kan kanske blåsa nytt liv i klädförsäljningen online.

Forskare på Volumental – ett startup vid Stockholm Innovation (STING) – har gått ihop med processor-jätten Intel för att ta fram en app som med hjälp av djupseende bildbehandling kan göra 3D-mätningar av din kropp. De exakta proportionerna kan sedan användas för att antingen anpassa kläder till din kropp eller för att du lättare ska hitta de varor på hyllan med bäst passform.

– Vi kan mäta inte bara storleken utan alla sorters exakta dimensioner, förklarar Alper Aydemir, en forskare på Volumental som specialiserat sig på 3D-perception. Så när du nästa år - eller under de närmaste åren - besöker en webbplats som Amazon kommer du att kunna sortera objekt efter hur väl de passar just dig.

Lösningen använder djupseende kameraror som kan byggas in i enheter, och som håller på att bli standard i elektronikindustrin. Mätningar från dessa behandlas sedan av Volumentals webbläsar-baserade programvara som utvecklats av Alper Aydemir och hans forskarkolleger Rasmus Göransson och Miroslav Kobetski på KTH.

Med hjälp av en vanlig laptop visar Alper Aydemir hur tekniken inte bara kan mäta din skostorlek utan också den exakta formen på din fot. En 3D-skrivare, förklarar han, skulle faktiskt kunna skapa en perfekt formad sko om det vore kostnadseffektivt med tanke på materialåtgång och annat.

– Man skulle behöva kombinera olika typer av flexibla material för skor, men prisnivån är inte den rätta ännu, förklarar han. Men innan vi kommer så långt kan man tänka sig ett mellanstadium där skor görs för flera personer med samma mått och kunden gör ett mer exakt val bland dessa.

Företaget arbetar med större skotillverkare i syfte att införa tjänsten hos vanliga skoåterförsäljare under första kvartalet 2015.

– Vi har sett ett stort behov av denna tjänst för barnskor. Det är svårt för föräldrar att hålla koll på sina barn eftersom de växer hela tiden och det inte är så lätt att veta om en sko sitter bra eller inte, säger han.

– Om man kunde få dessa saker att fungera helt magiskt så skulle köp av barnskor bara handla om rätt färg eller om Spindelmannen-dekorationer.

Teknologin kommer att finnas allmänt tillgänglig på nätet någon gång under den närmaste tiden, förklarar Alper Aydemir. För återförsäljare online, som nu erbjuder kunder möjlighet att prova och returnera varor som inte passar, kan Volumentals lösning både minska kostnaderna och öka försäljningen.

Anna Malkan, kommunikationschef på Volumental, påpekar att enligt bolagets forskning är fel storlek den viktigaste orsaken till att kläder returneras vid onlineköp.

– Detta är inte idealiskt. Man vill helst slippa oroa sig för om plagget passar eller inte. Du skulle önska att det passar direkt, så vi tar bort den friktionen ur ekvationen, tillägger Alper Aydemir.

Vad önskar sig Anna Malkan?

– En fungerande svensk regering och budget.

Text: David Callahan