Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Här är gulsotsmätaren för bebisar

På bilden återfinns en prototyp av gulsotsmätare. Den har viss likheter med en liten mikrofon. Höljes är av svarvad aluminium och på toppen sitter själva sensorn.
Så här ser gulsotsmätaren ut.

NYHET

Publicerad 2020-03-11

Varje år föds cirka 135 miljoner barn. En bra bit över hälften, 80 miljoner, drabbas av gulsot. Denna medicinska åkomma kan, om den lämnas obehandlad, leda till neurologiska skador hos den nyfödde och i värsta fall döden. Nu har forskare vid KTH utvecklat en gulsotsmätare som förutom att den är träffsäker också är betydligt billigare än konkurrenternas teknik.

Hasan Basri Celebi, en av forskarna bakom tekniken, jobbade med gulsotsmätare redan innan han anlände till KTH. Det var då han förstod att spektrometertekniken var ett alldeles för dyrt alternativ till blodprov. För det är just blodprov eller spektrometrar, ett optiskt instrument för att dela upp ljus i dess olika områden, som är de två alternativen för att diagnostisera gulsot.

Två av fördelarna med vår teknik är att den varken är invasiv som en blodprov, eller krånglig att använda. Vem som helst kan mäta förekomsten av gulsot genom att hålla vår mätare mot huden på en bebis. Resultatet visas några sekunder efter mätning på en mobiltelefons skärm, berättar Hasan Basri Celebi.

Porträttfoto av Hasan Basri Celebi. Halvbild, och Hasan bär en blå skjorta.
Hasan Basri Celebi, en av forskarna bakom gulsotsmätaren Jaisy.

Bantat pris

KTH-forskarnas gulsotsmätare, kallad Jaisy, är särskilt användbar i utvecklingsländer där resurserna allt för ofta är begränsade. Dels den ekonomiska biten när det gäller inköp av teknik, dels tillgången till sjukhus och sköterskor som kan ta blodprov. 

Jaisy ger lika tillförlitliga diagnoser som de bästa gulsotsmätarna på marknaden idag. Då vi befinner oss på ett prototypstadie har vi ingen prislapp ännu. Men de mätare som säljs på marknaden nu kostar runt 100 000 kronor styck, och tillverkningskostnaden för Jaisy ligger under 1 000 kronor.

Marknad för miljarder

Besparingar kan också göra genom att den reguljära sjukvården avlastas då blodprov och tester av dessa inte behöver utföras, och att det inte krävs kvalificerad personal för att ställa den första diagnosen.

Marknaden för icke-invasiva gulsotsmätare beräknas idag uppgå till 3 miljarder svenska kronor. Varje år säljs det 50 000 gulsotsmätare, och majoriteten av dem kostar 100 000 kronor styck. Majoriteten av alla gulsotsdiagnoser ställs på grund av den höga inköpskostnaden av utrustning via blodprov. Kostnaden för ett sådant prov är 200 kronor styck, och här finns en uppskattad marknad värd 25 miljarder kronor.

Text: Peter Ardell

För mer information, kontakta Hasan Basri Celebi  på 072 - 839 34 78 eller hbcelebi@kth.se.

Faktaruta

  • Tekniken har utvecklats i tätt samarbete med läkare och andra kliniska användare. Detta för att försäkra forskarna om att de utvecklat en gulsotsmätare som faktiskt är relevant för sitt användningsområde.
  • Hasan Basri Celebi och medgrundarna Huseyin Aytug samt Murat Cetiner har bland annat blivit belönade med priser i 2019 års Swedbanks Rivstart-program, Silicon Vikings Sweden Competition och Venture Cup Idea Hunt. Trion har stöttats av KTH Innovation samt Karolinska institutet.
  • Här hittar du mer information om innovationen .

Tema Innovation

KTH:s innovationsarbete har en lång historia av att bidra till samhällsutvecklingen. Den här artikelserien samlar några exempel på hur KTH:s forskare och studenter bygger framtidens hållbara samhälle – genom nya uppfinningar och lösningar som når marknaden, men också genom nya sätt att se på världen och angripa viktiga utmaningar.