Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

”KTH kan öppna vilka dörrar som helst”

Michelle Kadir, Vice President på Sony Music, håller en föreläsning om sin karriärresa på Giants 9 november.
Publicerad 2019-11-04

Första tiden på KTH var tuff för henne och hon funderade på att hoppa av. Men hon bestämde sig för att visa både sig själv och andra att hon kunde klara det. Idag är Michelle Kadir Vice President på Sony Music och 9 november berättar hon om sin resa på Giants, KTH:s tekniksatsning för tjejer och ickebinära personer i gymnasieåldern.

Michelle Kadir hade två stora intressen när hon växte upp, musik och datorer. Hennes familj skaffade dator tidigt och hon spelade spel och laddade ner musik. Och det var 2004 när hon gjorde sitt examensarbete i datateknik på Sony Music, där hon utredde den digitala framtiden för musikbranschen, som hennes karriär inom musik och digitalisering började.

Michelle Kadir. Foto: John Artur.

– Det var precis när cd-försäljningen totaldök. Och min inriktning på KTH var ett samarbete med Handelshögskolan, det hette Affärsutveckling och Media. Så det var på så vis jag kom in på det spåret, säger Michelle Kadir.

Examensarbetet ledde till kontakter som meddelade henne att Universal Music skulle starta en digital avdelning och hon uppmuntrades att söka sig dit. Där jobbade hon i fyra och ett halvt år, först som key account manager och sen som digital manager, innan hon sökte sig vidare.

Kände att Spotify var framtiden

– På Universal var det många entreprenörer som kom och pitchade sina olika idéer för hur musikbranschen skulle räddas genom deras produkter och tjänster. En dag kom Daniel Ek och presenterade Spotify och då kände jag att ”det här är framtiden” och ville börja jobba där.

På Spotify blev hon den första kvinnan på företagets produkt och teknik-team och fick rollen som innehållschef. Så 2015 var det dags för nästa steg – på Sony Music, där hennes karriär började.

– Jag ville fokusera mer på kreatörssidan och deras utmaningar både vad gäller att nå ut i bruset men också att använda eller hur man använder den data deras musik genererar.

Vill du jobba med liknande saker som Michelle Kadir?

Vill du leda framtidens digitala utveckling, exemepelvis inom musik, spel, virtuella miljöer eller robotar? Då kanske civilingenjörsprogrammet i datateknik på KTH  är något för dig.

Ansvarar för att lansera bolagets artister

På Sony Music leder hon avdelningen Artist Services, som är en kombination av den digitala avdelningen och marknadsavdelningen som slogs ihop för ett par år sedan. Hon ansvarar för hur man lanserar artister på den svenska marknaden. Bland annat handlar det om samarbeten och partnerskap med digitala plattformar som Spotify, YouTube och Apple och olika typer av radio.

– Sedan handlar det om det content vi skapar och sen kommunicerar. Samt marknadsföringen kring hela lanseringen och de varumärkessamarbeten vi gör kring artisterna.

Tufft i början på KTH

Även om karriären har gått spikrakt – ett av Michelles projekt har utnämnts till världens bästa musikapp  och 2017 toppade hon en lista över 101 svenska supertalanger  – gick det inte lika lätt när hon började på KTH. Första tid var ganska tuff. För Michelle var det en chock att komma direkt från gymnasiet till en klass på 150 studenter och där all undervisning var på engelska. Några veckor in på terminen funderade hon på att hoppa av.

– Men samtidigt blev jag också så frustrerad att det väckte någon typ av glöd. Jag tänkte ”jag ska inte låta fördomarna infrias”. Vi var bara tio tjejer av de här 150 och efter första året hade hälften av tjejerna slutat.

Giants

Giants är en satsning från KTH för unga kvinnor och ickebinära som vill utforska teknik och veta mer om tekniska utbildningar på KTH. Årets event äger rum den 9 november 2019.

Michelle ville visa både sig själv och andra att hon kunde klara det och vara en av dem som var kvar.

– Och sen gjorde jag ju det! Jag gick klart och tog min examen. Och det är jag mäkta stolt över.

Startpunkten för hennes karriär

När KTH hörde av sig och frågade om hon ville hålla en föreläsning på Giants kändes det självklart för henne att ställa upp.

– KTH var startpunkten för hela min karriär. Och jag trodde aldrig att jag någonsin skulle kunna jobba med något som är ett så stort intresse som musik är för mig. Jag trodde att att min utbildning på KTH skulle leda till någonting stabilt men kanske lite halvtråkigt. Men faktum är att det verkligen inte är så utan KTH kan öppna vilka dörrar som helst.

Har du några tips till unga tjejer och ickebinära som skulle vilja söka sig till teknikvärlden. läsa på KTH, men kanske inte vågar?

– Gör det bara! De två första åren är tuffa. Ta dig igenom dem. Du behöver inte få bäst betyg, ingen kollar på betygen sedan. Men se till att du lär dig och klarar det. Och när det är dags att välja inriktning, välj något du själv är genuint intresserad av. Sedan kör du igenom tills du har ditt diplom. Det kommer att underlätta för resten av ditt liv!

Håkan Soold

Michelle Kadir

Ålder: 37 år (blir 38 år i november)

Favoritartister: just nu:Frank Ocean, Drake, Rosalía, Snoh Aalegra

Kommer från: Sollentuna

Bor: Södermalm

Familj: Sambo & dotter

Främsta nyttan hon har haft av studierna på KTH i sitt yrkesliv: ”Det är tre saker. Dels är det en dörröppnare, det är ett diplom av rang. Som tvåa skulle jag säga problemlösning. Som trea säger jag programmering.”