Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Live-In Lab invigt

Rikard Redin och Thibault Helle från startup-företaget Labtrino har installerat en smart vattenmätare på KTH Live-In Lab. Foto: Fredrik Persson
Publicerad 2018-09-27

Igår invigdes KTH Live-In Lab. En plattform med flera testbäddar där
man testar, verifierar, validera och optimera ny teknik och nya metoder för
byggsektorn. Efter invigningstal av KTH Live- In Labs föreståndare Jonas Anund Vogel, rektor Sigbritt Karlsson och IVA:s vd Tuula Teeri fick deltagarna gå runt och titta i KTH-testbäddens lägenheter där studenter nyss har flyttat in och nere i källaren där ny teknik för värme, el och vatten finns installerad.

– Om jag var student i dag skulle jag gärna bo i de här fina husen, sa Sigbritt Karlsson, KTH:s rektor.

 har startats för att råda bot på trögheten när det gäller att ta in nya tekniska lösningar i byggsektorn. Inom plattformen samverkar fyra testbäddar – KTH, Einar Mattsson, Nordic Choice Hotel och Akademiska Hus – genom att man via en gemensam databas delar data från fastigheter och där man testar ny teknik och nya metoder.

Plattformen gör det möjligt för företag, forskare och studenter att göra undersökningar baserade på aktuell boendedata. I en av testbäddarna, Test Bed EM (Einar Mattsson), finns dessutom 305 studentlägenheter. Det faktum att satsningen handlar om hållbart boende och har lett till nya studentbostäder tryckte rektor Sigbritt Karlsson särskilt på i sitt invigningstal.

Tuula Teeri, vd på IVA, och Sigbritt Karlsson, rektor på KTH. Foto: Fredrik Persson

– Gedigen forskning, digitalisering, ett av KTH:s prioriterade områden, och omfattande samverkan med en rad företag och offentlig sektor har gjort denna satsning på framtidens hållbara boende möjlig. Hållbar utveckling är något vi har integrerat i våra utbildningar. Nu har vi nästan 1000 studentbostäder här på KTH Campus, vilket lockar inte minst internationella betalande mastersstudenter och där vi är bäst i Sverige, sa hon.

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA:s vd Tuula Teeri påpekade i sitt invigningstal att innovation och samhällsbyggnad är viktiga områden för IVA och att det därför var extra roligt för henne att inviga KTH Live-In Lab.

– Den här typen av boende som är trívsamt, effektivt och hållbart på sikt blir allt viktigare i takt med att urbaniseringen ökar, sa hon.

IVA:s vd Tuula Teeri och KTH:s rektor Sigbritt Karlsson hälsar på hos KTH-studenten Natalia Londoño,som bor i en av testlägenheterna. Foto: Fredrik Persson.

Efter invigningsceremonin passade Sigbritt Karlsson och Tuula Teeri på att besöka testlägenheterna och stannade ganska länge och pratade med en av studenterna som bor där.

På plats vid invigningen var KTH-alumnerna Rikard Redin och Thibault Helle från startup-företaget Labtrino. De har utvecklat ett smart vattenmätarsystem för bostäder och som finns installerat på KTH Live-In Lab. Systemet använder sig av ultraljudsteknik för att drastiskt minska installations- och underhållskostnader.

– Vi använder machine learning för att erbjuda individanpassad feedback på varm- och kallvattenförbrukning. Syftet är att sänka förbrukningen, sa Rikard Redin.

För närvarande huserar företaget i förinkubator på KTH Innovation och i oktober åker de till Silicon Valley inom ramen för inom ramen för KTH Innovations program Brighter .

KTH Live-In Lab  har möjliggjorts genom en finansiering på 15 miljoner kronor från byggnadsföretaget Einar Mattsson.

Håkan Soold