Till innehåll på sidan

Kurser i miljö- och teknikhistoria öppna för externa sökande

Publicerad 2021-10-13

Intresserad av en kurs i Artificell intelligens och hållbar utveckling? Vill du gå på stadsvandring och grotta ner dig i Stockholms teknikhistoria? Varför inte lära dig mer om omställningen till ett fossilfritt samhälle? I vår erbjuder vi fler kurser till externa sökande. Som vanligt har vi ett par platser att erbjuda även på kurserna i Miljöhistoria och Teknik- och vetenskapshistoria.

Läs mer om våra kurser nedan. Ansökan görs via antagning.se.  

Kurser öppna för externa sökande

AK1202 Teknik- och vetenskapshistoria 7,5 hp. Kursen handlar om teknik och vetenskap ur ett globalt historiskt perspektiv. Den utforskar hur teknik och vetenskap har använts för att komma underfund med världen, och för att kontrollera den. Kursen ger både en bas för vidare studier inom vetenskaps-, teknik- och miljöhistoria, och låter studenter som specialiserar sig inom teknik och naturvetenskap tillägna sig en djupare förståelse. Kursen ges på engelska till studenter på KTH och externa sökande. Mer information.

AK1204 Miljöhistoria 7,5 hp. Tsunamin 2006, New Orleans, Burma, Haiti. Jordbävningar, orkaner, flodvågor, pandemier. Blir vår värld en farligare plats att leva i? Vad är det som gör att intresset tycks växa för risker, kriser och katastrofer? Är det den globala uppvärmningen? Är det livsmedelskrisen? Är det den hotande bristen på olja och risker för växande resurskonflikter? Många frågor. Ett sätt att handskas med dem är att undersöka dem historiskt. Kursen ges på engelska till studenter på KTH och externa sökande. Mer information. Mer information.

AK122V Artificiell intelligens och hållbar utveckling 4,0 hp. Artificiell intelligens förväntas medföra stora transformativa förändringar inom samhällets alla sektorer. Denna förändring innebär möjligheter i arbetet mot ett mer hållbart samhälle, men den nya teknologin kommer också med risker och problem. Sverige har som uttalad politisk ambition att vara världsledande inom AI samtidigt som man också har som ambition att vara ledande inom klimatomställningen. Är dessa mål förenliga? I den här kursen studerar vi AI ur ett hållbarhetsperspektiv och fördjupar oss i hur den nya tekniken både kan främja hållbarhet och minska den, beroende på hur den används. Läs mer . Ansök via antagning.se .

AK123V Stockholms teknikhistoria 4,0 hp. Denna ”mobila” kurs tar oss till ett antal platser som ruvar på några av Stockholms bäst bevarade hemligheter. Kursaktiviteterna fokuserar på s.k. ”platsbaserat lärande” i form av stadsvandringar, digitala gruppövningar i fält, fotovandringar och kreativa skrivuppgifter i anslutning till dessa. Detta skapar en ram för diskussion och analys av teknikhistoriska händelser som har format det urbana landskapet vi ser i dagens Stockholm. Ansök via antagning.se

AK124V Omställning: Vägar till ett fossilfritt samhälle 4,0 hp. Samhället genomgår för närvarande stora omställningar. En viktig drivkraft är klimatförändringen och de klimatmål Sveriges Riksdag beslutat om. Visionen är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdssamhälle. Liknande mål har satts upp av EU och allt fler länder följer efter. Även tidigare miljömål påverkar omställningen liksom växande insikter om att s.k. ”planetära gränser” riskerar att överskridas och storskaliga rubbningar i planetens funktionssätt kan uppstå. Denna kurs belyser omställningen som samhälleligt uppdrag och fenomen. Den fokuserar på Sveriges och andra länders klimatmål, hur dessa vuxit fram och förändrats över tid och hur man försöker omsätta målen i praktiken. Läs mer . Ansök via antagning.se .

För information om ansökan etc. kontakta: kursexp@abe.kth.se

För mer information om kursinnehåll, kontakta respektive kursansvarig:

Innehållsansvarig:history@abe.kth.se
Tillhör: Avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö
Senast ändrad: 2021-10-13