Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Konstnärer och eller byggintresserade, se hit!

Estetiska byggnader, områden och städer kan påverka hur vi mår och hur samhället utvecklas. Klimatsmarta byggnader påverkar miljön. Nya byggmaterial kan göra att fler har råd att skaffa en bostad. Arkitekt är ett kreativt arbete med ett stort ansvar. Slutresultatet påverkar ofta många människor.

Erik Wingquist, tidigare programansvarig för Arkitektutbildningen på KTH
Erik Wingquist, tidigare programansvarig för Arkitektutbildningen på KTH. Programansvarig sedan hösten 2022 är Claes Sörstedt.

Intervju med tidigare programansvarig lärare

Erik Wingquist var tidigare programansvarig för Arkitektutbildningen på KTH. Här ger han lite inblick i vad det innebär att gå utbildningen och att vara arkitekt.

Tycker du att den som söker arkitektprogrammet ska ha några särskilda intressen?

– Ja, det tycker jag. Det är bra om du är intresserad av samhälle, stadsbyggnad och konstruktioner. Eller så är du mer intresserad av historia, design och estetik. När vi har studenter med olika intressen blir det en bra dynamik.

Är KTH:s arkitektprogram en teknisk eller konstnärlig utbildning?

– Den ligger mitt emellan. Lite som KTH:s devis, vetenskap och konst. Men jag skulle nog säga att programmet är en konstnärlig utbildning mer än en klassisk ingenjörsutbildning.

Går det att specialisera sig på det tekniska eller det konstnärliga?

– Ja, du som är mer intresserad av det konstnärliga kan fördjupa dig i det. Du som är mer intresserad av teknik får möjlighet att utforska dessa aspekter. Inte minst i projekt och examensarbeten.

Som arkitektstudent, tycker du att man ska rikta in sig på att bli en bra lagspelare som gör de små detaljerna i ett stort projekt? Eller ska man satsa på att bli det ensamma geniet som skapar byggnader som hamnar i historieböcker?

– Arkitektur görs i team. Då kan tron på sig själv som en stor stjärna vara kontraproduktiv. Därför lägger vi mer vikt vid teamet än vid individen. Samtidigt är det mycket individuellt arbete i utbildningen. Examensarbetet till exempel. En intressant sak är att många av arkitekturens stjärnnamn ofta är bra företagsledare. Alltså bra lagledare.

Hur stor vikt kan man tillmäta arkitekturen när det gäller till exempel utsatta områden med klotter, kriminalitet och utanförskap?

– Den byggda miljön har en påverkan, men alltid tillsammans med andra faktorer. Segregation har funnits lika länge som det har funnits städer och tagit olika uttryck i olika tider och sammanhang. Idag anses innerstadens stadsmiljöer som förebildlig i relation till ytterstaden. För femtio år sedan var relationen det omvända. Då klassades innerstaden i Stockholm som ett slumoråde.

Företagsbyar och industriområden i utkanten av samhällen ser ibland estetiskt förfärliga ut. Varför byggs industri så fult?

– En anledning att det inte blir så estetiskt kan vara att det inte alltid finns detaljplaner och gestaltningskrav från kommunen för sådana områden.

– När det gäller industrier är det intressant att titta tillbaka på slutet av 1800-talet. Då fanns det fina industribyggnader. Ta Londons museum Tate Modern, ett gammalt gasverk. Eller ta Münchenbryggeriet i Stockholm. Det finns många estetiskt tilltalande miljöer.

Hur förbereds studenterna för det som väntas på ett arkitektkontor, till exempel att arbeta som konsulter?

– Vi har svårt att hinna få in allt som har med ämnet att göra, så det blir inte mycket över till sådana förberedelser. Mitt råd till dig är att förbereda dig på en arbetsmarknad som kommer att svänga kraftigt. Du kommer sannolikt någon gång under ditt yrkesliv att agera som egenföretagare. Då är det viktigt att kunna sälja in sig själv och sitt arbete.

Vad tycker studenterna är roligast under utbildningen?

– Alla studenter får en ritsalsplats. Många tycker om att ha tillgång till en professionell verkstad. Det är roligt och kreativt att arbeta tillsammans i en sån sal. Jag tror många föredrar det framför att sitta hemma och plugga.

Varför ska man välja KTH framför andra arkitektutbildningar?

– Vi ligger bra till i olika typer av rankingar. Vi har det lätt att rekrytera bra lärare och föreläsare här i Stockholm. KTH ligger i Stockholm där en stor del av arbetsmarknaden finns.

Vad vill du att studenterna ska minnas när de tittar tillbaka på åren på KTH?

– Att det var en framåtblickande experimentell miljö. Att de fick testa många tekniker i olika typer av projekt. Jag tror de också kommer minnas studiekamraterna. Många fortsätter att jobba ihop efter examen.

Läs mer

Arkitektutbildning 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05