Till innehåll på sidan

Emma, Farkostteknik 300 hp

Emma började med att gå Öppen ingång 300 hp på KTH och studerar nu Farkostteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Emma. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Emma, Farkostteknik 300 hp

Fakta

Namn: Emma
Ålder: 23 år
Utbildning: Farkostteknik 300 hp
Från: Köping

Kontakta Emma

Intervju med student

Emma går Farkostteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Emma och jag är 23 år. Jag läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet Farkostteknik. Ursprungligen kommer jag från Köping som ligger ungefär 1,5 h från Stockholm. Just nu bor jag i ett studentrum som ligger cirka 500 meter från KTH campus där jag spenderar min studietid. Att bo så nära campus innebär att jag kan vara mer spontan, vilket är otroligt skönt.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har alltid vetat att jag vill läsa på universitet efter gymnasiet, men inom vad hade jag ingen aning om när jag tog studenten 2017. Detta resulterade i ett sabbatsår med jobb och lite resande. När det började bli dags att söka utbildning till hösten 2018 behövde jag ta ett beslut. Jag har alltid tyckt om matematik, vilket även är något som jag har haft lätt för. Min pappa hade pluggat till civilingenjör på KTH, liksom hans bror, så jag började fundera på om civilingenjör kanske ändå var den rätta utbildningen för mig.

– Jag gick in på KTH:s hemsida och hittade civilingenjörsprogrammet Öppen ingång som ger en möjlighet att läsa ett år av ingenjörsämnen för att sedan ansluta till ett av de andra civilingenjörsprogrammen som KTH har att erbjuda till år två. Eftersom jag var lite osäker på vilka områden jag ville rikta in mig på kändes detta som det perfekta alternativet för mig. Jag ansökte och kom in, varpå flytten gick till Stockholm.

– Första året lyckades jag fixa boende cirka 50 minuter från KTH campus, men till år två hade jag samlat tillräckligt många kö poäng i SSSB (Stockholms Studentbostäder) för att kunna flytta in i ett korridorsrum mer centralt.

– Anledningen till varför jag valde KTH och Stockholm är för att KTH har ett bra rykte och är ett av de bästa tekniska universiteten i Europa och världen. KTH erbjuder även många möjligheter till utlandsstudier. Utöver detta är Stockholm så mycket mer än bara en universitetsstad.

Hur är din utbildning?

– Civilingenjörsprogrammet består av en kandidat på tre år och sedan en master på två år. Utmärkande för Farkostteknik är att kandidaten innehåller många kurser inom mekanik och matematik. I många av kurserna inkluderas även programmeringsspråket MATLAB, vilket jag tycker är otroligt givande och bra. Programmering såsom MATLAB och liknande är inte något man ska vara rädd för när man börjar KTH. Jag hade inte läst någon programmering innan KTH och tyckte det var väldigt klurigt i början, men till slut kom jag in i det och nu tycker jag faktiskt att det är väldigt kul. Tveka inte heller på att fråga om hjälp när något är svårt. Klasskamrater, äldre studenter och lärare ställer gärna upp, så fråga på. Kandidaten innehåller även några större projekt där arbetet utförs i grupp. I en av kurserna får vi till exempel dimensionera en gokart. Värt att tillägga är att Farkostteknik är ett av de program på KTH som erbjuder flest mastersprogram.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Varje år anordnar de äldre studenterna en mottagning för de nya studenterna som håller på i cirka 2-4 veckor. Detta är fantastiskt kul och jag rekommenderar verkligen att vara med så mycket som möjligt eftersom det är ett gyllene tillfälle att få lära känna sina klasskamrater men även de äldre studenterna som går samma program. Under dessa veckor anordnas bland annat roliga fester och tävlingar, men dessutom får nya studenter veta allt om sektionslivet och hur det är att vara en student på KTH.

– Av erfarenhet vet jag att många har förutfattade meningar om studentlivet i Stockholm. Enligt mig är studentlivet här i Stockholm verkligen superbra. Till skillnad från många andra universitet har KTH:s olika sektioner egna sektionslokaler. Min sektion heter Flygsektionen och här ingår då Farkostteknik. I sektionslokalen finns det bland annat studieplatser, kök och mikros och där hålls en pub på fredagar. Inom sektionen finns det dessutom en massa saker att engagera sig inom, som exempelvis klubbmästeriet och mottagningen. Själv har jag engagerat mig i mottagningen både på Öppen ingång och Farkostteknik. Utöver det är jag med i flygsektionens arbetsmarknadsenhet som anordnar olika event med företag, allt från studieresor till lunchföreläsningar.

– Utanför sektionen finns det inom THS (Tekniska Högskolans Studentkår) en uppsjö av olika föreningar att gå med i, allt från idrottsföreningar till körer och Platoon DJs. THS anordnar även en väldigt uppskattad tentapub efter varje tentaperiod.

– Fördelen med att plugga i Stockholm är att om man tröttnar på studentlivet, så har Stockholm mycket annat att erbjuda som till exempel spännande restauranger, museer och konserter. En till fördel är närheten till alla parker och natursköna områden. Stockholm har dessutom väldigt många badplatser, vilket är ett stort plus på sommaren.

– På fritiden hittar jag gärna på roliga saker med mina vänner både på och utanför campus. Jag jobbar även extra på ett gym, vilket passar utmärkt då jag älskar att träna. Framförallt kör jag styrketräning och löpning, men tycker egentligen att all form av träning är kul. Utöver detta tycker jag om att vara ute i naturen och fullkomligt älskar god mat. Att hitta på saker utanför skolan ger mig energi till att orka plugga.

Läs mer

Farkostteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2022-01-31