Farkostteknik, civilingenjör 300 hp

Farkostteknikprogrammet är en unik civilingenjörsutbildning som bara finns på KTH. Med klimat och miljö i fokus är transporter och transportsystem en av framtidens viktigaste frågor. Därmed har du många intressanta och internationella karriärmöjligheter efter examen. Du kan exempelvis jobba som
utvecklingsingenjör, forskare, konsult, projektledare eller chef inom utvecklingen av bilar, lastbilar, flygplan, fartyg, tåg och rymdfarkoster.

15 mars 2018: Anmälan öppnar
16 april 2018: Anmälan stänger
12 juli 2018: Antagningsbesked 1
27 juli 2018: Sista svarsdag
2 augusti 2018: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2018: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2018: Programstart

Anmälan stängd

Anmälan till höstterminen 2017 är stängd

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Utlandsstudier: Information om utlandsstudier för Farkostteknik
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm
Tillhör ämnesområdet: Maskinteknik, industriell teknik och ekonomi​​​​​​​​​​​​​​

Särskild behörighet: Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet (antagning.se)

Statistik HT-16: BI: 19.10, BIEX: 18.65, BII: 17.11, DA: 999, HP: 1.30, MAFY: 30, T10: 170, T20: 60

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

Läs mer om andra urvalsgrupper

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl-sci@kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Överblick över utbildning

Matematik
Fysik
Exjobb/ projektarb.
Valbara kurser
Maskinteknik
Programmering
Elektroteknik
Diagrammet är gjort utifrån de tre första utbildningsåren. Därefter väljer du ett masterprogram som avslutning på utbildningen.
Jämför med annat program

Farkostteknik 300 hp

Farkostteknikprogrammet ger dig eftertraktade ingenjörsförmågor genom att kombinera grundläggande ämnen, som matematik och mekanik, med tillämpad ingenjörskonst. Du startar med framförallt teoretiska kurser, men redan första terminen arbetar du även med praktiska projekt i kursen Farkostteknik. Du får också träna på att kommunicera på svenska och engelska samt arbeta i och leda projekt.

Farkostteknikprogrammet är en civilingenjörsutbildning som bara finns på KTH. Utbildningen är krävande och ger dig stora möjligheter till internationella utbytesstudier. Programmet är indelat i studier på grundnivå, årskurs 1–3, och en fördjupning inom ett valt masterprogram på avancerad nivå, årskurs 4–5. Detta gör utbildningen mycket användbar internationellt. De avslutande två åren är projektinriktade och du läser då problembaserade kurser med aktuella tillämpningar och forskningsanknytning.

Kurser

Matematik- och fysikprovet

Sökande till programmet kan skriva Matematik­- och fysikprovet. Det är ett sätt att konkurrera om plat­serna på programmet utöver gymnasiebetyg och högskoleprov. Resultatet förändrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.

Jobbet och framtiden

Som civilingenjör inom Farkostteknik arbetar du med en av framtidens viktigaste frågor: hållbara transporter och transportsystem. Detta kräver en kombination av kreativt tänkande och avancerade beräkningar. Du har breda karriärmöjligheter på en internationell arbetsmarknad och kan exempelvis jobba som utvecklingsingenjör, forskare, konsult, projektledare eller chef. Det är vanligt att du jobbar med utvecklingen av bilar, lastbilar, flygplan, fartyg, tåg och rymdfarkoster. Du är dessutom eftertraktad av många andra branscher tack vare din tekniska bredd, din mycket goda matematiska och naturvetenskapliga bas och dina ingenjörsmässiga förmågor. Din utmaning ligger i att få många olika faktorer att samverka, som stabilitet, hållfasthet, säkerhet, bekvämlighet och miljövänlighet.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Kate, KTH-student

"En enorm fördel med att plugga i Stockholm är att man är i nära kontakt med företag året runt."

Studenter berättar​​​​​​​

* Ändringar kan ske i programmet.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp