Farkostteknik, civilingenjör 300 hp

Med klimat och miljö i fokus är transporter och transportsystem en av framtidens viktigaste frågor. Nya lösningar kräver ingenjörer med bred och djupgående förståelse, som kan utveckla idéer i samspel med andra experter. Civilingenjörsprogrammet i farkostteknik gör dig redo för att anta utmaningen. Därmed har du många intressanta och internationella karriärmöjligheter då du kan jobba som utvecklingsingenjör, forskare, konsult, projektledare eller chef inom utvecklingen av bilar, lastbilar, flygplan, fartyg, tåg och rymdfarkoster, och inom många andra branscher.

15 mars 2019: Anmälan öppnar
15 april 2019: Anmälan stänger
11 juli 2019: Antagningsbesked 1
26 juli 2019: Sista svarsdag
1 augusti 2019: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2019: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2019: Programstart

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Utlandsstudier: Information om utlandsstudier för Farkostteknik
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm
Tillhör ämnesområdet: Maskinteknik, industriell teknik och ekonomi​​​​​​​​​​​​​​

Särskild behörighet: Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet

Statistik HT-17: BI: 18.75, BII: 18.15, HP: 1.35,T10: 175, T20: 65

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

Läs mer om andra urvalsgrupper

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl-sci@kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Överblick över utbildning

Matematik
Fysik
Elektro- och systemteknik
Teknisk mekanik
Programmering
Maskinteknik
Valbar kurs eller inriktning
Projekt/Examensarbete
Diagrammet visar de tre första åren för utbildningen. De två sista åren väljer du själv ett masterprogram som avslutar utbildningen.

Jämför med annat program

Farkostteknik 300 hp

De första tre åren läser du teoretiska ämnen som matematik, fysik och mekanik i kombination med mer praktiska ämnen som produktframtagning, och ljud och vibrationer. Redan första terminen arbetar du med praktiska projekt i kursen Farkostteknik. Du får träna på att kommunicera på svenska och engelska samt arbeta i och leda projekt. Teoretiskt djup och teknisk bredd öppnar för ett av KTH:s största masterutbud med allt från maskinkonstruktion, integrerad produktutveckling och rymdteknik till tillämpad matematik, med möjlighet att läsa en eller två terminer utomlands. Farkostteknikprogrammet förbereder dig för ingenjörsutmaningen att finna lösningar till avancerade problemställningar i stora tekniska system.

Kurser

Matematik- och fysikprovet

Sökande till programmet kan skriva Matematik­- och fysikprovet. Det är ett sätt att konkurrera om plat­serna på programmet utöver gymnasiebetyg och högskoleprov. Resultatet förändrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.

Jobbet och framtiden

Framtidens självkörande bilar och flexibla lösningar för kollektivtrafik och godstransporter måste vara både säkra och resurseffektiva. Med dina erfarenheter från tillämpade projekt och med en djup teoretisk bas, utbildas du för att bidra till sådana lösningar, något som kräver en kombination av kreativt tänkande och avancerade beräkningar. Med examen från Farkostteknik är du också en eftertraktad medarbetare inom många andra branscher. Du kan bland annat jobba som utvecklingsingenjör, projektledare, forskare eller starta ditt eget företag. Farkostteknik är ett program som med KTH:s internationella rykte öppnar karriärmöjligheter i Sverige och över hela världen.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Magda, KTH-student

"På KTH finns en väldigt stor bredd av tekniska utbildningar och många fördjupningsområden."

Studenter berättar​​​​​​​

* Ändringar kan ske i programmet.

Få aktuell information om utbildningsprogrammet och en inblick i livet som student direkt till din mail.

Till sidans topp