Behörighet och antagning
Är du intresserad av att studera Farkostteknik 300 hp? För att bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla både den grundläggande och särskilda behörighet som krävs.
Behörighet innebär vilka förkunskaper som behövs för att klara utbildningen.
Grundläggande behörighet
Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och kraven är desamma oavsett vilken utbildning på grundnivå du söker.
Grundläggande behörighet uppfylls genom svensk eller utländsk gymnasieutbildning, gymnasial vuxenutbildning, studier på Folkhögskola eller motsvarande förkunskaper. Detta är reglerat i högskoleförordningen och gäller alla som söker utbildning i Sverige.
Läs mer om vad som krävs för att få grundläggande behörighet med din studiebakgrund (antagning.se)
Särskild behörighet
KTH:s utbildningar kräver förutom grundläggande behörighet också särskild behörighet. Du hittar information om de kraven för den eller de utbildningar du vill söka under respektive program.
Här nedan för hittar du särskild behörighet till Farkostteknik 300 hp.
Särskild behörighet för Farkostteknik 300 hp
Matematik 4/Matematik E, Fysik 2/B och Kemi 1/Kemi A. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E eller godkänt.
Tänk på att om du har en överordnad kurs så kommer du inte behöva intyga behörighet till den underliggande kursen, har du läst och fått godkänt på exempelvis Matematik 4 så behöver du inte intyga behörighet i Matematik 3c/3b.
Dokumentation
Alla dokument som styrker din behörighet till utbildningen ska laddas upp på antagning.se senast sista kompletteringsdag.
Läs mer om hur du laddar upp rätt papper (antagning.se)
Olika urval för antagning
Till våra grundutbildningar är ofta antalet sökanden större än antalet tillgängliga platser. Då måste ett urval göras. För att kunna delta i urvalet och konkurrera om en plats måste du visa att du är behörig och uppfylla kraven. I både särskilt och grundläggande behörighet.
Betygsurval och högskoleprovet
Det görs dels ett betygsurval och dels ett provurval baserat på högskoleprovet. Du kan samtidigt ingå i både betygsurvalet och provurvalet.
Matematik- och fysikprovet
Vi har även särskilda urval för programmet. Sökande till Farkostteknik 300 hp kan skriva Matematik- och fysikprovet . Det är ett sätt att konkurrera om platserna på programmet utöver gymnasiebetyg och högskoleprov. Resultatet förändrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.
Andra urvalsgrunder
Sedan kan du också ansöka om prövning av andra urvalsgrunder.
Mer om de olika urvalsgrupperna och hur du ansöker om andra urvalsgrunder
Antagningsstatistik
Du kan också använda dig av Universitets- och högskolerådets sökfunktion för antagningsstatistik och söka fram antal sökande, antal antagna och antagningspoäng för en termin i taget för respektive utbildning. Statistiken är uttagen efter sista anmälningsdag respektive efter urval 1 och 2.