Till innehåll på sidan

Här blir du framtidens systembyggare

Det här är för dig som vill arbeta med hur informationsteknik kan hjälpa människor, företag och samhälle. Du lär dig att utveckla hårdvara och mjukvara som samverkar i hela system. Vi börjar alltid uppgifter med att noga ta reda på vilka behov systemen ska möta eller vilka utmaningar de ska lösa.

Intervju med programansvarig lärare

Peter Sjödin är programansvarig för Informationsteknik 300 hp på KTH i Kista. Här delar han sin syn på programmet.

Tycker du att den som söker det här programmet ska ha några särskilda intressen?

– Du ska vara intresserad hur programvara och hårdvara i system kan lösa problem för människor. Små datorer kommer att finnas nästan överallt framöver. Det är en stor förändring som pågår.

Hur menar du överallt?

– Små billiga datorer och sensorer kommer att placeras ut på massa olika platser och kan lätt byggas in i nästan alla produkter. Vi pratar om lampor, lås, fordon, kläder, i gatubilden, i naturen och så vidare. De kan byggas ihop och lösa allt fler uppgifter.

Kan du ge exempel?

– Ta ett av våra studentprojekt inom Internet of things. Små sensorer placeras ut. De mäter luft och temperatur. Vi designar hur sensorerna samlar in och lagrar information och hur data samlas uppe i molnet. Vi skapar verktyg som analyserar informationen. Studenterna bygger ett system som kanske skulle kunna användas för att övervaka och göra analyser av klimatförändringarna.

Apropå att övervaka, diskuterar ni hur de här systemen kan användas i ett totalitärt eller kommersiellt övervakningssamhälle?

– Vi är först och främst ingenjörer som försöker hitta lösningar på behov och utmaningar. Vi startar alltid projekt med att diskutera hur systemet ska användas, vilken nytta det ska ge användarna. I den meningen blir en sådan diskussion en del av projektet.

Artificiell intelligens och ”machine learning” kan få datorer att tänka själva. Hur påverkar det människor, företag och samhälle?

– AI och maskininlärning är heta ämnen som vi också undervisar i. Många spekulerar i hur det kommer att användas. Vi diskuterar i första hand tekniken och datorerna, men vi är medvetna om att det är kraftfulla verktyg som vi tar fram.

Det här är en ganska utmanande utbildning, har du tips på hur man ska klara de svåra kurserna?

– Mitt grundtips är att försöka ligga steget före. Har du förberett dig inför en föreläsning eller ett labbprojekt, så får du ut mer av det. Du kommer förstå snabbare och kunna dra egna slutsatser. Man kan säga att det är motsatsen till att tentaläsa veckan före.

Vart tar de som tar examina vägen?

– Många arbetar med utveckling, till exempel produktutveckling. Det kan vara i stora företag som Ericsson, Scania och ABB. Andra väljer mindre företag. Men möjligheterna finns inte bara i teknikföretag. IKEA, till exempel, är också spännande med utveckling av trådlösa hem och Internet of things.

Startups då, är det attraktivt?

– Vi ser på examensarbetena att startups lockar. Vi har också studenter som försöker utveckla en egen affärsidé runt sitt examensarbete och bli entreprenörer. På KTH kan du få stöd från KTH Innovation att utveckla din idé.

Hur är det att studera på campus i Kista?

– Vi har ljusa luftiga lokaler där man kan sitta tillsammans, diskutera och jobba. Många åker gärna hit och pluggar här. Utanför dörrarna finns tusen it-företag. Vi bjuder in dem som gästföreläsare och för att presentera examensjobben de erbjuder.

Vad skiljer det här programmet mot andra program inom området?

– Vår inriktning är samverkan mellan programvara, hårdvara och system. En helhetsprofil jämfört med till exempel en programmeringsprofil. Du som väljer det här programmet blir bra på att jobba i projekt, kan man nog säga. Ett bra sätt att jämföra är att lägga listorna med kursinnehåll i de olika programmen bredvid varandra. Då ser du de konkreta skillnaderna i programmen.

Finns det något särskilt du vill skicka med de som söker det här programmet?

– Ja, välj nåt som du tycker är roligt. Gå på lust. Arbetsmarknaden inom det här området är bra.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05