Informationsteknik, civilingenjör 300 hp

Informationsteknik är ett av de områden som påverkar samhället mest. Det är en modern datateknisk utbildning som ger dig bred systemkunskap om tjänster, nätverk samt dator- och elektroniksystem. Efter studierna kan du jobba i nästan alla branscher, från fordons- och miljöteknik till internationella IT-företag.

15 mars 2018: Anmälan öppnar
16 april 2018: Anmälan stänger
12 juli 2018: Antagningsbesked 1
27 juli 2018: Sista svarsdag
2 augusti 2018: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2018: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2018: Programstart

Anmälan stängd

Anmälan till höstterminen 2017 är stängd

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Utlandsstudier: Information om utlandsstudier för Informationsteknik
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Kista, Stockholm
Tillhör ämnesområdet: IT och datateknik

Särskild behörighet: Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet

Statistik HT-16: BI: 18.68, BIEX: 18.61, BII: 18.00, HP: 1.40, T10: 160, T20: 70

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

Läs mer om andra urvalsgrupper

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl@ict.kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Överblick över utbildning

Matematik
Fysik
Exjobb/ projektarb.
Valbara kurser
Datorteknik/ Kommunikation
Programmering
Programspecifika kurser

Diagrammet är gjort utifrån de tre första utbildningsåren. Därefter väljer du ett masterprogram som avslutning på utbildningen.

Exempel på programspecifika kurser är operativsystem, hållbar utveckling, ICT och innovation samt modern mjukvaruutveckling. Tredje året ger också stor möjlighet att välja egna inriktningskurser inför valet av masterprogram.

Jämför med annat program

Informationsteknik 300 hp

Du behöver inga förkunskaper inom programmering, elektronik och nätverk när du börjar på programmet – det lär du dig här. Programmet ges på KTH:s campus i Kista. Här får du en härlig studiemiljö med stark sammanhållning och ett utbyte över programgränserna. Genom närheten till många ledande IT-företag får du tidigt kontakt med arbetslivet.

De tre första åren ger dig en bred kunskap inom elektronik, datorer, nätverk, inbyggda system och programvara som du sedan tillämpar i projekt under varje årskurs. Som ingenjör arbetar du med människor och leder utvecklingen av teknik och tjänster som används av människor. Muntlig och skriftlig kommunikation, ekonomi, ledarskap och hållbar utveckling är viktiga inslag i utbildningen.

Du kan också läsa språk och har goda möjligheter att läsa en eller flera terminer på ett av KTH:s partneruniversitet utanför Sverige.

De sista två åren fördjupar du dig inom ett område genom att välja ett masterprogram.

Läs mer om språkmöjligheter på KTH
Kurser

Jobbet och framtiden

IT är avgörande för att samhällets och näringslivets verksamheter ska fungera. Mycket av det du ser i din omgivning och använder i din vardag styrs av datorer och är uppkopplat mot internet och trådlösa nät. IT kan handla om funktionerna i din smartphone, e-handel eller system som styr moderna fordon, till skapandet av miljösmarta lösningar eller utvecklingen av bättre medicinsk utrustning. Programmet ger dig bred kunskap om informationsteknikens grunder, och detta tillsammans med en bred syn på vad en ingenjör bör ha för kompetens ger dig goda karriärmöjligheter. Våra studenter har tillgång till en bred arbetsmarknad med stor efterfrågan på gedigen kompetens. De arbetar i hela världen och inom alla områden: Från nöjes-, finans- och fordonsbranschen till traditionella IT-företag. Många går efter några år även vidare till olika chefsbefattningar.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Madeleine, KTH-student

"Våga ställa frågor! Det finns alltid minst en person till som inte förstår samma fråga som dig."

Studenter berättar

* Ändringar kan ske i programmet. 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp