Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

En öppen ingång till KTH:s civilingenjörsutbildningar

Här tar du reda på vad du egentligen vill plugga på KTH. Du får ett år på dig att känna efter och ta reda på mer om KTH:s alla civilingenjörsutbildningar innan du behöver välja. Du får också studiekamrater med många olika intressen, vilket både är roligt under tiden på KTH och värdefullt i livet efter studierna.

Ninni Carlsund, programansvarig för Öppen ingång

Intervju med programansvarig lärare

Ninni Carlsund är programansvarig (PA) för Öppen ingång. Hon jobbar med att utforma programmet så att året på Öppen ingång, avseende både kurser och studiemiljö, ger en så bra start som möjligt inför de fortsatta studierna på KTH. Ninni är också kontaktperson mellan alla studenterna på programmet och lärarna som undervisar på det.

Varför finns utbildningsprogrammet Öppen ingång?

– Programmet finns för att vi tror att det, när man fortfarande går på gymnasiet, kan vara svårt att att avgöra vilket av KTH:s alla olika civilingenjörsutbildningar som passar bäst; det finns ju hela 18 att välja mellan.

– Under året på Öppen ingång har du möjlighet att ta reda på vad du helst vill plugga på KTH. Du går i en gemensam årskurs 1 och gör ditt val av civilingenjörsutbildning först till årskurs 2. Under året har du läst olika kurser och träffat många av KTH:s lärare och har därför en mycket bättre bild av vad du vill välja.

Vem tycker du ska söka?

– Du som tycker att KTH verkar intressant men som ändå väljer mellan ett par olika utbildningar. Eller kanske allihop? Efter året på Öppen ingång vet du mycket mer och kan välja rätt.

Är det inte bättre att söka till ett specifikt utbildningsprogram direkt än till Öppen ingång?

– Om du länge drömt om att få bygga båtar, eller om du sedan mellanstadiet längtat efter att få programmera datorer eller du har hela ditt liv velat frossa i matematik, då är det nog bättre att söka den utbildningen direkt. Men om du bara är 90% säker, då är Öppen ingång ett bra sätt att undersöka om det stämmer, eller om du hittar någon annan utbildning som lockar ännu mer.

– På Öppen ingång får du också studiekamrater med många olika intressen. Det hjälper dig att se saker och ting ur flera perspektiv. Det är både spännande och kan hjälpa dig att välja utbildning och karriärväg. Du får också vänner som fortsätter på olika utbildningsprogram på KTH vilket ger dig ett brett nätverk som kan vara bra att ha, både på KTH och efter examen.

Vad läser man på Öppen ingång?

– Man läser ett urval av de kurser som ingår i de olika civilingenjörsutbildningarna, men även kurser som är specialgjorda för Öppen ingång. Så du kommer läsa både matematik, data, fysik, kemi, mekanik och mycket mera.

Måste man vara en stjärna på matematik?

– KTH ger en teknisk utbildning så du bör vara intresserad av matematik och naturkunskap. Men du behöver inte vara någon superstjärna på matte.

Vad är populärast att välja efter Öppen ingång? 

– Söktrycket efter Öppen ingång speglar i stort söktrycket till den ordinarie antagningen till årskurs 1 på KTH. Men vilka utbildningar som är mest populära varierar lite från år till år.

– Varje utbildning har dock ett begränsat antal platser. Så om det är fler sökanden från Öppen ingång än vad det finns platser, sker ett urval baserat på resultatet från året på Öppen ingång. Men alla studenter på Öppen ingång är garanterade en plats på en av KTH:s civilingenjörsutbildningar.

Vad är det som gör att studenten till slut vet vad hen ska välja i tvåan?

– Du får kunskap om de olika utbildningarna på olika sätt. Ett är att du läser en kurs under hela läsåret som heter Ingenjörsrollen. I den presenteras de olika utbildningarna och du och dina kurskamrater tar reda på information och presenterar dem för varandra. Några som gått Öppen ingång tidigare kommer också och berättar om hur de gått vidare. Strax före valet har Öppen ingång också en egen Valmässa.

Öppen ingång handlar om att tänka efter vad man egentligen vill göra. Varför är det ett bättre sätt att tänka efter än, låt säga, att resa jorden runt se världen?

– Skillnaden är ett helt år. Du läser kurser på KTH medan du funderar och du kan hålla din plan att bli civilingenjör på fem år eftersom du fortsätter på den valda utbildningen i årskurs två. Dessutom är du här på KTH och har därför lättare att undersöka vad de olika utbildningarna innebär.

Hur tycker du att studenterna ska resonera när de ska välja utbildning efter Öppen Ingång?

– Jag tycker du ska välja det som du tycker är roligt. Känn efter i magen vad som verkar mest intressant. Då kommer du att trivas och då går studierna bra. Alla KTH:s utbildningar leder till intressanta, roliga och välbetalda jobb.

Läs mer

Öppen ingång 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05