Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Programansvariga berättar

När civilingenjörsutbildningen inom Teknisk matematik nu kommer till KTH väntas söktrycket bli högt. Programansvariga ser fram emot att kunna erbjuda en helt unik utbildning med fokus på matematik och programmering.
– Hade vi kunnat hade vi gärna gått utbildningen själva, säger Sara Zahedi och Johan Karlander.

Sara Zahedi och Johan Karlander, programansvariga.

Intervju med programansvariga lärare

Sara Zahedi, doktorsexamen i tillämpad matematik och beräkningsmatematik, Johan Karlander, doktorsexamen i matematik

Varför startar Teknisk matematik just nu?

S: – Arbetsmarknaden skriker efter kompetens i matematik och programmering, och på KTH har en utbildning med fokus på detta saknats.

J: – KTH:s datalogi- och matematikinstitutioner är högt rankade i världen och bra lämpade för att utbilda människor att möta framtidens utmaningar.

Vilket programinnehåll kommer utbildningen att ha?

S: – I huvudsak matematik men också mycket programmering. Du får även 30 valfria hp där du själv väljer fördjupningsområde. Matematik är ett mycket kraftfullt verktyg som kan besvara frågeställningar inom naturvetenskap, samhälle och teknik.

J: – Du får lära dig att simulera och analysera stora datainsamlingar och förstå resultat. Utöver det får du lära dig ingenjörsrollen, tillämpa din kunskap på faktiska problem och driva projekt. Den första studentkullen blir dessutom liten, så hamnar du i den kommer du bli extra omhändertagen och få mycket stöd.

Vem riktar sig utbildningen till?

S: – Du måste vara intresserad av matematik och vilja tillämpa den för att driva förändring eller förbättra samhället.

J: – Det är också bra om du har ett visst intresse för datateknik men inga förkunskaper krävs. Första programmeringskursen är på nybörjarnivå men blir snabbt mer utmanande.

Vad kan man jobba med när man tagit examen?

S: – Till exempel forskning och utveckling, värdering och riskbedömning inom försäkring och finans, framtidens läkemedel och behandlingar, stadsplanering, resursplanering, framtidens transporter, AI och maskininlärning.

J: – Du kan få jobb i hela världen. Kompetens i matematik och programmering behövs överallt. Så jag skulle tro att du får goda möjligheter att välja bland riktigt intressanta arbeten.

Läs mer

Teknisk matematik 300 hp

Nyhetsartikel "Nya programmet i teknisk matematik möter arbetsmarknadens behov"

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05