Till innehåll på sidan

Datateknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik på KTH är en utbildning inom tillämpad informationsteknologi som ger dig en bred kompetens inom programutveckling och nätverk. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba med program- och systemutveckling, nätverk och datorsystem, informationssäkerhet, smarta telefoner, maskininlärning eller Internet of Things.

Mobiltelefon och bärbar dator i mörkret.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
10 augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik16%
Fysik2%
Programmering11%
Datavetenskap12%
Datorteknik18%
Breddande färdigheter8%
Valbar kurs eller inriktning16%
Projekt/Examensarbete17%
Jämför med annat program

Möjligheter med datateknik

I ett allt mer uppkopplad värld är datateknik och IT helt avgörande i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Elektroniska pengar, e-hälsa och uppkopplande hem är exempel på spännande framtidsområden med stora möjligheter. Datateknik används också för allt från underhållning över nätet, mobil kommunikation och sökmotorer för webben till medicinsk IT och stora affärssystem.

Utbildning

På utbildningen lär du dig att bli en ingenjör med förmåga att använda och utveckla avancerad teknik, både självständigt och i grupp, något som du tränar särskilt genom projektkurser och ofta i samarbete med näringslivet. Utbildningen ger dig en bred teknisk bas med stora möjligheter till specialisering. Det tredje året kan du välja kurser inom olika tillämpningsområden som program- och systemutveckling, datornätverk och internettjänster, nätverkssäkerhet, programutveckling för inbyggda system och har även möjlighet till komplettering för fortsatta studier på masternivå. KTH har framstående forskning inom IT och här finns många kurser att välja mellan. Det är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens. Utbildningen avslutas med ett examensarbete oftast hos, eller på uppdrag av, ett företag.

Årskursbeskrivning år 1-3

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen) ​​​​​​​

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Webbinarium, Elektroteknik, datavetenskap och teknisk matematik

Se webbinariet som Skolan för elektroteknik och datavetenskap höll nu i mars. Webbinariet fokuserar på att besvara på frågor kring skolans utbildningar.

Datateknik för en hållbar värld

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för de globala målen för hållbar utveckling, framförallt målen Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Hållbara städer och samhällen. Datateknik har en viktig roll i att skapa infrastruktur som står emot cyberattacker, att hjälpa industrin att sänka sina utsläpp och att främja hållbar innovation. Du kommer kunna jobba med att utveckla smarta dataapplikationer som indirekt bidrar till att uppfylla alla sjutton hållbarhetsmål men framförallt mål 8, 9 och 11.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål för utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling ​​​​​​​

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen på programmet är varierad med en blandning av laborationer, projekt och självständiga uppgifter. Du läser många projektkurser där du får samarbeta med företag kring verkliga utmaningar. Du får omsätta teorier om programmering och datornätverk i praktiken: många studenter skapar sina egna appar och innovationer redan under utbildningen.

På KTH:s campus i Flemingsberg befinner du dig på en av norra Europas mest betydelsefulla platser inom teknik och hälsa – både vad det gäller forskning och industri. Det ger dig goda möjligheter att redan under din studietid knyta kontakter med näringslivet.

Lärare berättar: ”Allt mer i samhället ska vara uppkopplat och kunna styras och övervakas på distans” ​​​​​​​

Internationella möjligheter

KTH erbjuder många möjligheter till utlandsstudier. Att genomföra en del av sina studier utomlands är en chans att spetsa ditt CV, upptäcka världen och få vänner för livet. Du kan till exempel åka på utbyte till något av KTH:s hundratals olika partneruniversitet, göra examensarbete på ett europeiskt företag eller en fältstudie i ett utvecklingsland. Inom programmet i Datateknik är det populärt att åka på utbyte till Singapore, Tjeckien, Hongkong eller Australien.

Utlandsstudier under programstudierna ​​​​​​​

Jobb och framtid

Som ingenjör inom datateknik har du karriärmöjligheter inom många områden. Du kan exempelvis jobba med program- och systemutveckling, internettjänster, datornätverk och utveckling av kommunikationstjänster, nätverks- och informationssäkerhet, operativsystem och medicinsk IT. Du kan också arbeta med tekniknära tillämpningar som inbyggda system, realtidsoperativsystem, smarta telefoner, Internet of Things och trådlösa sensorer.

Efter examen kan du jobba på rena IT- eller nätverksföretag, konsultföretag, eller i andra branscher med IT-infrastruktur, som till exempel banker och vården. Det konstanta behovet av ny teknik gör också att många studenter startar egna företag för att utveckla egna innovationer.

Alumner berättar

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé ​​​​​​​

Efter KTH - jobb efter utbildningen ​​​​​​​

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

​​​​​​​ Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Studenter med datorer

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Illustration på campus

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

Campus KTH Flemingsberg.

KTH Flemingsberg

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Ikon med mobiltelefon och brev. Grafisk illustration.

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.