Till innehåll på sidan

Du kan avgöra om datatekniken gör världen bättre

Här lär du dig att skapa applikationer, molntjänster och uppkopplade prylar på internet och i det mobila 5G-nätet. Den nya tekniken erbjuder massor av möjligheter till att skapa en bättre värld. Men det är också kraftfulla verktyg som kan användas på fel sätt. Därför bör du som ingenjör i datateknik vara både medveten och självständig.

Anders Sjögren är programansvarig.

Intervju med lärare

Anders Sjögren är lärare. Här ger han sin syn på framtiden som högskoleingenjör i datateknik.

Vem tycker du ska bli högskoleingenjör i datateknik?

– Du som vill bygga framtidens applikationer på nätet. Det är bra om du är lite tekniknörd med intresse för programmering och datateknik.

– Men vi vill också gärna välkomna dig som ser tekniken som ett sätt att göra samhället bättre. Blandningen av individer är bra för dynamik och kreativitet.

Apropå blandning, är det här ett typiskt program för killar?

– Det har varit ett program för killar. Men vi ser ett trendbrott. I den senaste intagningen är 30 procent tjejer. Tidigare hade vi svårt att nå tio procent. En blandning gör att vi får fler idéer och tankar i projekten. Ju fler aspekter, desto bättre blir vi.

Vad är nästa steg i utveckling inom datateknik?

– Det är mycket på gång. Vi går till exempel från generella applikationer som många kan använda till specifika appar ner på individnivå. Sjuksköterskan får sin app. Fastighetsskötaren sin app. Diabetessjuka sin. Och så vidare. Det finns en gigantisk efterfrågan på det här.

Du pratar gärna om teknikens roll i samhällsutvecklingen, vad menar du med det?

– Många tror att tekniken kan lösa samhällsutmaningar. Vi har en viktig roll när det gäller att förvekliga de förhoppningarna.

Kan du ge exempel?

– Jag tar två exempel från företag vi samarbetar med. Ericsson driver till exempel ett projekt som i grunden kan förändra utbildning i utvecklingsländer med hjälp av 5G.

– IBM jobbar med en applikation som kan avslöja falska eller hälsofarliga livsmedel. I förlängningen handlar det om att säkra bra mat i hela världen.

– Ett tredje exempel skulle kunna vara en app för direktdemokrati. Att medborgare enkelt kan vara med och ta politiska beslut. Det tror jag kan bli stort.

Det är mycket matematik i det här programmet. Är det så viktigt för programmering och datateknik?

–KTH har generellt höga mattekrav. Jag tycker det är bra. I ingenjörsrollen ingår det att kunna förutsäga och simulera projekt med riskfaktorer, belastningsberäkningar och statistik till exempel. Då är matematiken viktig. Vi måste också hänga med internationellt, vår matte måste hålla måttet.

– Jag försöker integrera matematiken i tekniken. Matematik är inte ett spår för sig, den hänger ihop med resten av utbildningen.

Vad menar du med att integrera matematiken i tekniken?

– Datateknik ligger till exempel i framkant med att använda oss av matematiska verktyg. Det gör att vi kan koncentrera oss på att formulera och sätta upp problemen vi står inför. Sen använder vi datorer till uträkningarna. Det kräver att du har full förståelse för matematiken. Men det gör också att du kan lägga mer tid på vad uträkningen faktiskt ska användas till. Då kommer man närmare tekniken med hjälp av matematiken.

Det finns en debatt om att internet, applikationer, algoritmer kan användas av plattformsföretag och totalitära stater för att övervaka människor. Diskuterar ni det i utbildningen?

– Ja, vi diskuterar de här viktiga frågorna. Både övervakningen och att information om varje användare är en guldgruva för plattformsföretagen.

– Vi har också gått från ord till handling. Redan i årskurs ett börjar vi arbeta med hur man gör projektplaner som ingenjör. I de planerna finns alltid en projektdefinition som bland annat bör ta hänsyn till fyra aspekter, hållbarhet, etik och jämlikhet, arbetsmiljö och juridik.

– Juridiska aspekter rör till exempel ansiktsigenkänning, GDPR och krypteringsbehov. En ingenjör har ett stort ansvar att vara medveten och självständig.

Vad kommer studenterna att minnas från den här utbildningen när de tittar tillbaka efter tio år?

– Jag tror de kommer att minnas KTH och studiemiljön här ute i Kista. Liksom studiekamraterna, lärarna och kurserna. Jag tror att de känner att KTH:s datateknik har ett gott rykte på arbetsmarknaden.

Läs mer

Datateknik 180 hp, Kista

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-10-21