Till innehåll på sidan

Kiana, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Kiana studerar Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Kiana. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Kiana, student på Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp.

Namn: Kiana
Ålder: 23 år
Utbildning: Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp
Från: Skövde

Kontakta Kiana

Intervju med student

Kiana går Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Kiana, jag är 23 år och läser mitt fjärde år på masterprogrammet Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling. Jag är född och uppvuxen i småstaden Skövde men har nu bott i Stockholm över två år. Jag pluggar på KTH Campus på Valhallavägen.  

Berätta om din väg till KTH!

– Sen tidig ålder har jag alltid vetat att jag ska bo och plugga i Stockholm, jag bara visste. På gymnasiet gick jag ekonomiprogrammet och under tiden så upptäckte jag att utöver mitt intresset för juridik och ekonomi har jag även väldigt stort intresse för teknik. Med andra ord insåg jag att jag inte alls ville bli ekonom. Under gymnasiet började jag kika på KTH:s utbildningar för jag visste att det var en av de bästa tekniska universiteten att plugga på då bland annat min moster pluggat här. Och där hittade jag det! Kandidatprogrammet i Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, när jag läste igenom alla kurser som programmet erbjöd var det en perfekt mix av det jag sökte.

– Jag har alltid varit en person som velat utmana mig själv och haft visioner om hur mitt liv kommer att se ut i framtiden. Jag visste att jag inte hörde hemma i min hemstad, jag längtade efter en förändring och något lite mer pulserande. Bara av att besöka campus innan jag började fick det mig att bli så peppad och inspirerad på att plugga, det var som att jag redan hörde hemma här.

– När jag kom in på KTH så började jag söka boende direkt. Jag bodde hos några släktingar till en början men eftersom att jag bestämt mig sen en tid innan att plugga på KTH hade jag ställt mig i studentbostadsköer. Så efter en tid in på utbildningen fick jag en studentlägenhet.

Hur är din utbildning?

– Det mest utmärkande med min utbildning är att den är unik på KTH. Den är skräddarsydd efter vad arbetsmarknaden efterfrågar. En av de bästa fördelarna med programmet är att du får chansen att knyta kontakter med näringslivet genom intressanta lunchföreläsningar, events och tävlingar vilket dessutom ger dig en bra insyn på fastighetsbranschen.

– I början på utbildningen är det en del matte och statistikkurser men det är i tvåan du läser de roliga kurser som är direkt relaterade till det du faktiskt kommer att jobba med. Något som jag inte förväntade mig med utbildningen var att det ger många varierade jobbmöjligheter. Du kan arbeta allt ifrån fastighetsvärderare, analytiker, projektledare eller mäklare.

– För mig var den svåraste biten att komma in i studietekniken. Det du ska vara beredd på är att det är en stor skillnad mellan gymnasiet och universitetet. I gymnasiet läser du flertalet kurser samtidigt men på KTH läser vi två till tre kurser i taget under en kortare period. Det är en fördel med det upplägget för du kan fokusera mer ingående på färre kurser men det är samtidigt mycket information att ta in på en kort tid. Så det är superviktigt att man hittar den studieteknik som passar en bäst. Det finns även bra föreläsningar om studieteknik som erbjuds under mottagningen (de första veckorna) så ett tips är att gå på dem. Det roligaste med min utbildning är att jag fått lära känna mina vänner som jag umgås och pluggar med idag. Min studietid blir roligare när jag sitter med mina klasskompisar och pluggar, det skapar en gemenskap. Utöver det är jag positivt överraskad över lärarna, programmet har haft duktiga lärare som har varit engagerade och som i sin tur motiverat mig mer under kursernas gång.

– Sitter du som läser det här och funderar på att välja den här utbildningen så kör säger jag bara, gå efter din magkänsla och våga sök!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet är riktigt bra på KTH, här erbjuds verkligen det mesta, allt ifrån träning, spex, gasquer (fest med sittning), events, sport – det finns något för er alla. Det känns lite som att du är i en KTH-bubbla för det är verkligen sån stor del av din vardag då du hänger på campus nästan varje dag.

– En typisk dag som KTH student är att jag åker till skolan och har föreläsningar från morgonen fram till lunch. Till lunch brukar vi i klassen vanligtvis ha med oss matlådor eller i vissa fall unnar oss någon lunch från restaurangerna i närheten. Det beror på hur många föreläsningar eller seminarier vi har varje dag men jag brukar vanligtvis sitta kvar i skolan en stund och plugga. Vidare mot eftermiddagen möter jag upp mina vänner, åker och jobbar eller tränar.

– Jag lärde känna mina vänner under kursernas gång. Genom grupparbeten och seminarier fick vi knyta nya kontakter som ledde till att vi började plugga ihop som i sin tur ledde till att vi blev vänner. Vilket jag är otroligt tacksam över. Så mitt tips är att våga prata med nya människor under kursernas gång där du kan få hjälp av, men även för att hänga med och ta en paus från studierna. För tro mig det behövs!

– Fördelen med att plugga i Stockholm är att du verkligen kan få din dos av studentlivet på campus genom alla aktiviteter, events eller torsdagspubbar men om du behöver miljöombyte har du storstaden att vända dig till. Stockholm är en av de vackraste storstäderna och livet här blir inte alls enformigt, det finns alltid något nytt att göra.

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag jobba inom projektledning för jag gillar ledarrollen. Jag vill leda projekt som kommer att utveckla nya stadsdelar här i Stockholm eller vem vet kanske i ett helt annat land. Av tidigare erfarenhet så trivs jag med att jobba inom fastighets- och byggbranschen. Jag har alltid varit intresserad av att vi strävar efter ett mer grönare samhälle och idag utvecklas det ”smarta hus” och jag hade gärna velat arbeta med ett sådant projekt. Jag vill kunna känna när jag blir äldre att jag har bidragit med något gott till vårt samhälle och kunna vara stolt över mig själv och över vad jag åstadkommit i min karriär.

Läs mer

Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02