Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Här designar du den digitala framtiden

Gillar du problemlösning? Tekniska utmaningar? Undvika att spränga rymdraketer? Då är det här programmet för dig. Du får vara med att utforma och designa den digitala framtiden. Det ger dig möjligheter till spännande samarbeten med spetsföretag.

Intervju med programansvarig lärare

Fredrik Kilander är programansvarig för informations- och kommunikationsteknologi som läses på engelska med utländska studenter. Här reflekterar han över varför du ska söka programmet.

Vilket är ditt bästa råd till de som söker det här programmet?

– Jag tycker att du ska reflektera över din studieteknik. Det är bra att snabbt hitta en teknik som passar dig. Då blir det mindre tufft och roligare. Generellt ska du ska vara beredd på att jobba hårt.

Vad tycker du är det allra viktigaste ni lärare förmedlar i det här programmet?

– Jag hoppas att vi lyckas tända en vilja att skaffa nya kunskaper. Att vi kan ge dig metoder som gör att du kan klara nya och allt knepigare tekniska utmaningar.

Vad tycker studenterna är roligast?

– Förutom själva studentlivet? Ja, då verkar många njuta av att hitta lösningen på problemen de ställs inför. När det klickar och studenterna får nya insikter är det roligt, både för studenterna och oss lärare. Nya spännande områden, som digital design, verkar många studenter också tycka om.

Vad är ditt bästa minne från förra terminen?

– Alla intressanta diskussioner, som när jag berättade om Ariane-raketen som exploderade på grund av ett fel i programvaran. Det var ett stort bakslag för det europeiska rymdprogrammet, men det pekar också på vikten av vårt ämne.

Tycker du tillräckligt många tar chansen att studera utomlands på utbyte?

– De utländska studenter vi har passar ofta på att åka göra utbyte till ännu ett land. De tar ytterligare ett steg i sin internationella utveckling. Det är inte lika vanligt bland svenska studenter.

Hur tycker du studenterna ska resonera när det gäller utbyte?

– Det är en fråga om att skaffa sig kulturella erfarenheter. Du ser vad som skiljer länder och kulturer åt. Du ser hur man studerar på olika sätt. Hur man arbetar på olika sätt. Du utvecklas både personligt och professionellt. Du börjar också bygga ditt internationella kontaktnät. Så passa på.

Det finns de som säger att de stora plattformsföretagen vet mer om dig än din egen mamma. Diskuterar ni det i utbildningen?

– Olika lärare tar frågan vidare på olika sätt när den dyker upp. Vi har alltid studenter som ifrågasätter hur det fungerar. Det blir ofta spännande diskussioner.

Hur nära samarbetar ni med företag under utbildningen?

– Vi har gästföreläsare och projekt ihop med företag. Jag vill särskilt lyfta fram examensarbetet. De som väljer utifrån lust och intresse, arbetsmiljö och företagskultur gör ofta bra examensarbeten. De som gör bra exjobb blir ofta kvar hos uppdragsgivaren. Se det som början på din yrkeskarriär.

Varför tycker du att man ska välja just KTH för den här utbildningen?

– Vi har internationellt renommé. Det har du nytta av på arbetsmarknaden. Det kommer från KTH:s långa tradition av att utbilda tekniska ingenjörer. Vi tar aktivt del i samhälle och näringsliv och det pågår intressant forskning här.

Läs mer

Informations- och kommunikationsteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-12