Till innehåll på sidan

Nyinvigda Trimble Technology Lab ger studenterna en språngbräda ut i arbetslivet

Rektor Sigbritt Karlsson (till höger) och Amy Northcutt, Director Education & Outreach från Trimble USA, klipper bandet och förklarar labbet formellt invigt (Foto: D Nilsson)
Publicerad 2022-05-12

Den 5 maj kunde äntligen Trimble Technology Lab på KTH officiellt invigas, ett år efter smygöppningen under pandemin. Under mingel, presentationer och bandklippning fick de inbjudna ta del av labbets möjligheter där många av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning finns tillgängliga.

KTH är nu ett av 20-talet lärosäten i världen som sedan 2016 har tillägnats ett eget Trimble Technology Lab, där en stor del av Trimbles program- och hårdvaror för byggkonstruktion, infrastruktur och avståndsmätning erbjuds.

I fyra år har KTH i samarbete med Trimble arbetat med att ta fram ett laboratorium där studenter och forskare får tillgång till många av Trimbles hård- och mjukvaror. Produkterna täcker in alla skeden i byggprocessen – från arkitektonisk integration till byggnader och infrastruktur samt verktyg som används ute i produktion.

Invigningen inleddes med mingel med alkoholfri dryck och tilltugg, följt av presentationer och bandklippning. Skolan för arkitektur och samhällsbyggnads vice skolchef David Nilsson  inledde eftermiddagens tal och hälsade alla välkomna. Därefter följde tal från KTH:s rektor Sigbritt Karlsson och representanter från Trimble.

– På KTH är vi väldigt måna om att studenterna ska kunna ta del av den senaste tekniken inom digital utveckling och därför är det viktigt för oss att kunna samarbeta med externa aktörer, framhöll rektor Sigbritt Karlsson, under sitt tal.

Kjartan Gudmundsson , vice grundutbildningsansvarig på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, och universitetslektor Milan Horemuz  berättade om hur salen och Trimbles hård- och mjukvara används i undervisningen och visade exempel på genomförda studentarbeten och projekt.

Kjartan Gudmundsson

Eftertraktade på arbetsmarknaden
Kjartan Gudmundsson konstaterar att KTH nu har fått tillgång till ett helt ekosystem av verktyg som ger studenterna stora möjligheter att jobba med hållbar utveckling, fatta rätt beslut och göra rätt typ av analyser.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från studenterna. Delvis för att vi har vävt in användningen av Trimbles verktyg i våra kurser men också för att studenterna själva har kunnat laborera med hård- och mjukvaran och kommit fram till lösningar på egen hand. Det här gör dem attraktiva för framtida arbetsgivare, konstaterar han.

Trimble Technology Lab

KTH:s Trimble Technology Lab är etablerat på Teknikringen 78 med plats för totalt 78 studenter. Utöver det fysiska labbet på KTH har både studenter och personal möjlighet att använda ett flertal av verktygen även på distans.

De programvaror som erbjuds innefattar bland annat:

  • Tekla Structures, den mest byggbara konstruktionsprogramvaran för BIM
  • 3D-modelleringsprogrammet SketchUpPro
  • den webbaserade analysplattformen Sefaira Architecture
  • Tekla Tedds, som används för konstruktionsberäkningar
  • det molnbaserade samarbetsverktyget Trimble Connect
  • optimeringsverktyget Quantm för väg- och järnvägsprojekt
  • samarbetsplattformen Quadri som möjliggör samverkan med medarbetarna i realtid

För avståndsmätning erbjuds totalstationerna TX8 Scanner och SX10.

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE)
Senast ändrad: 2022-05-12