Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Låna och beställa

KTH Biblioteket är ett offentligt bibliotek där alla är välkomna. En del av våra lokaler och tjänster är dock endast tillgängliga för studenter och anställda på KTH.

Bibliotekskonto 

Börja med att aktivera ditt bibliotekskonto  för att använda bibliotekets tjänster.

Detta kan du låna och använda

Hitta material

Använd vår sökfunktion Primo för att hitta material som du kan låna hos oss.

Sök material i Primo

Läs mer om hur du söker information

Du kan reservera böcker som är utlånade, som står i stängt/externt magasin, eller som du vill få skickade mellan huvudbiblioteket och Södertälje. Böcker som finns inne, och står i bibliotekets öppna samlingar hämtar du direkt i hyllan, dessa kan inte reserveras.

Om biblioteket inte har det du letar efter

  • Biblioteket kan beställa material  för studier och forskning till KTH-anslutna. Leveranstiden varierar beroende på möjligheterna till lån eller köp, i de flesta fall är tiden 1–2 veckor.

  • Du kan även söka i Libris  för att se om boken finns på något annat bibliotek i närområdet. Anställda kan göra beställningar till KTH Biblioteket även från bibliotek i Stockholmsområdet. Studenter vänder sig direkt till det Stockholmsbibliotek som har boken.

Reservera 

Detta kan du reservera:

  • Böcker som är utlånade
  • Böcker som står i stängda magasin

När en bok är tillgänglig för reservation kommer du se en knapp med ordet Reservera på när du sökt fram din bok.  

Detta kan du inte reservera:

  • Böcker som står som tillgängliga på hyllan på det bibliotek du vill hämta boken på. Du hämtar då boken själv direkt från hyllan
  • Övrigt material som har olika begränsningar.

Du kommer få ett mejl när boken finns att hämta. Du kan då hämta boken själv i reservationshyllan. Se din upphämtningskod i ditt mejl.

Du har fem dagar på dig att hämta din reserverade bok.  

Om du inte behöver boken, ta bort reservationen från ditt konto så att någon annan kan få chans att låna boken.

Lånetider

Lånetiden är i de flesta fall 14 dagar med automatiska omlån upp till 180 dagar om ingen annan reserverar boken. Det förekommer undantag med lånetid 7 dagar och 3 dagar (gäller framför allt vissa tidskrifter, lexikon, handböcker etc). 

Vi skickar inte mejl när automatiska omlån görs, utan enbart när det är dags att lämna tillbaka boken.

Du kan alltid se alla aktuella återlämningsdatum genom att logga in på Mitt bibliotekskonto .

Om någon reserverar boken får du ett mejl om att det är dags att lämna tillbaka boken. Det mejlet skickas så fort en reservation har lagts på boken, men alltid minst två dagar innan lånetiden går ut. 

För fjärrlån (lån från andra bibliotek) bestämmer det utlånande biblioteket återlämningsdatum, se aktuellt datum på kvittot och/eller Mitt bibliotekskonto . För att se om det är möjligt att låna om fjärrlån, kontakta biblioteket@kth.se

Förseningsavgifter 

Om du är sen med ett lån som är reserverad av någon annan tas en förseningsavgift  ut.  

Återlämna böcker 

Det går bra att lämna böcker på antingen huvudbiblioteket eller i Södertälje, oberoende av var du lånat boken från början. Du lämnar böcker i våra självbetjäningsautomater, följ instruktionerna på skärmen.  

Om biblioteket är stängt kan du lämna böcker i huvudbibliotekets bokinkast som är öppet dygnet runt. Du kan även lämna i bokinkastet i Södertälje, det är tillgängligt under bibliotekets ordinarie meröppettider . Vid längre helgperioder är Campus Södertälje stängt.

Har du inte möjlighet att komma in och lämna boken på plats kan du skicka den per post. Observera att du ansvarar för boken till dess att den kommit fram till oss, och du betalar själv porto.

Adress:  
KTH
KTH Biblioteket
Osquars backe 25
100 44 Stockholm

Användarvillkor

Se fullständiga låneregler på vår sida Användarvillkor

Tidskrifter 

Arkitekturtidskrifter hittar du på huvudbiblioteket. Övriga tidskrifter är placerade i magasin och måste beställas fram . Du kan beställa artikelkopior eller hela tidskriftsvolymer. Att beställa artiklar från magasinet är kostnadsfritt för KTH:s studenter och anställda. Om du är en övrig användare hänvisar vi dig till ditt lokala bibliotek för artikelkopior.

Prislista för materialbeställning

Om du vill läsa en hel tidskriftsvolym eller en bok som är placerad i vårt Externa magasin kan du beställa in den  till huvudbiblioteket. När volymen/boken finns på plats får du ett mejl. Du kan sedan läsa dem på plats i biblioteket, men inte låna hem.