Till innehåll på sidan

Algsopor ska bli mat och kosmetika i cirkulärt EU-projekt

Kvinna utomhus.
Amparo Jimenez Quero är forskare i glykovetenskap på KTH.
Publicerad 2022-09-28

Varje år produceras stora mängder makro- och mikroalger i världen, men avfallet från produktionen tas inte tillvara. Ett nytt EU-projekt som leds från KTH ska hitta sätt att skapa nya produkter av avfallet.

– Forskningen vi ska utföra kommer att öka möjligheten att bättre förstå och använda algavfallet så att dess biomassa kan omvandlas till en framtida källa för mat, foder och kosmetiska tillämpningar – detta är magin med att tänka cirkulärt. Vi har inte som mål att förändra den befintliga användningen av alger, men att vidareutveckla annan användning för att fullt ut värdera dess potential, säger doktor Amparo Jimenez Quero som är koordinator för Horizon Europe-projektet CIRCALGAE och som forskar vid avdelningen Glykovetenskap.

Horizon Europe-projektet CIRCALGAE, "Circular valorisation of industrial algae waste streams into high-value products to foster future sustainable blue biorefineries in Europe", startar den 1 oktober. Det består av ett konsortium av 21 samarbetspartners från nio olika länder och blir enligt Amparo Jimenez Quero det största EU-projekt som hittills koordinerats av KTH. En invigning för projektets samarbetspartners hålls på KTH den 17 oktober.

40 miljoner ton alger

Varje år produceras runt 40 miljoner ton alger i världen och endast en liten del används för mänsklig konsumtion. Algerna används bland annat inom forskning och utveckling, i livsmedelsindustrin och för sjukvårdstillämpningar och avfallet kan uppgå till 95 procent av den ursprungliga biomassans torrvikt. Enligt Amparo Jimenez Quero är detta ett väldigt ohållbart utnyttjande av naturresurser från odling och skörd av makroalger, liksom från produktionen av mikroalger under kontrollerade former. Hanteringen av avfallet som uppstår är också ett miljöproblem.

– Om du tänker på algprodukter som agar som vi använder i våra labb varje dag, så handlar det om en väldigt specifik molekyl som extraheras från en röd alg, men den utgör en lite procent av hela biomassan. Resten behandlas bara som avfall, men är fortfarande en rik biomassa med potential att generera andra högvärdiga molekyler och det är vad CIRCALGAE vill utforska, säger hon.

Tanken är att utveckla bioraffinaderier i industriell skala för att med hjälp av samarbetspartners från industrin tillverka produkter som vegansk mat, hälsofrämjande livsmedelsingredienser, proteinrikt foder och kosmetiska produkter. Tre bioraffinaderisystem kommer att byggas upp och 12 produkter för demonstration ska tas fram av projektets industriella partners. Produkterna kommer sedan att genomgå en bedömning för att se om de kan accepteras av konsumenter och med avseende på kvalitet.

Text: Sabina Fabrizi

Fakta om CIRCALGAE

Start: 1 oktober 2022

21 samarbetspartners från 9 länder

Totalbudget: 10,3 miljoner euro

EU-medel: 8,5 miljoner euro de närmaste 48 månaderna