CBH-forskare tävlar i presentationsteknik
Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare och den 30 september är det dags deltävlingen i Stockholm. Bland de tävlande finns KTH-forskaren Tomas Rosén.
– Jag tycker att vi forskare har ett gemensamt ansvar att kunna förmedla den forskning som utförs vid våra lärosäten till allmänheten.
Tomas Roséns forskning handlar om att studera och utveckla processer för att bygga strukturerade material från cellulosa-nanofibriller i stor skala. Dessa är naturens egna byggstenar som bygger upp cellväggarna i växtceller och som numera går att utvinna på ett effektivt sätt och bygga ihop igen till avancerade gröna och hållbara material genom att kontrollera deras struktur på nanonivå.
– Men just uppskalningen till processer av industriell skala kräver mycket förståelse om hur fibriller beter sig i processrelaterade flöden, vilket är vad min forskning går ut på, säger Tomas Rosén.
”Verkligen nördat in mig”
För att kunna förstå fibrillernas beteende måste forskarna kunna observera strukturer av nanofibriller i flöden, vilket de gör genom att studera spridningen av fokuserat röntgenljus som riktas genom flödet. För att generera dessa röntgenstrålar krävs så kallade synkrotroner, utrustning som kan accelerera laddade partiklar, som till exempel MAX IV i Lund.
– Mycket av min forskning går ut på att utföra sådana experiment och jämföra med hypoteser som vi ställer upp med numeriska simuleringar. Icke sfäriska partiklars beteenden i flöden är något som jag verkligen nördat in mig på och redan tillbringat ens stor del av mitt liv att forska på. Man kanske kan tycka att det låter väldigt nischat, men jag ser så många tillämpningsområden och tycker verkligen det är det mest spännande som finns.
Det må vara ett spännande forskningsfält, men att förklara sin forskning på den korta tid (fyra minuter) som tävlingsformen i Forskar Grand Prix kräver kommer att bli en utmaning, tror Tomas Rosén.
– Att förklara min forskning för folk är nog bland det roligaste jag vet. Om någon frågar mig så kan jag enkelt tillbringa timmar med att prata om avlånga partiklar i flöden. Jag ser det också som en fantastisk möjlighet att inspirera ungdomar till att välja en naturvetenskaplig utbildning och få dem att förstå vilka häftiga saker man kan jobba med samtidigt som man bidrar till en bättre värld för oss alla.
Ett gemensamt ansvar
Tomas Rosén menar att alla forskare har ett gemensamt ansvar att kunna förmedla den forskning som utförs vid våra lärosäten till allmänheten. Framför allt tycker han att det är viktigt att hjälpa folk att förstå hur vetenskaplig forskning går till, och varför forskare till exempel inte kan fastställa resultat med absolut hundra procents säkerhet.
– Jag tror verkligen det är viktigare än någonsin i det läge vi människor nu har skapat för oss själva med klimatkrisen, och där avgörande politiska beslut baserat på forskning måste fattas illa kvickt. Istället tycker jag mig se en tendens till ökad skepticism mot forskarsamhället och jag kan väl tycka att en del av problematiken ligger i att effektiv pedagogik och reach-out-aktiviteter tyvärr ofta blir för lågt prioriterat i dagens akademiska klimat, säger Tomas Rosén.
Hur tror du att det kommer att gå för dig?
– Jag har väl ett litet hum om vilka mina medtävlande är, och för att vara ärlig verkar startfältet vara riktigt starkt i år med några fantastiska forskningskommunikatörer. Vi får väl se hur det går, men framför allt hoppas jag på en festlig tillställning och att vi alla lyckas nå ut till ungdomarna i publiken!
Text: Jon Lindhe